И Косово си направи `КПКОНПИ`, Прищина ще конфискува незаконно придобито имущество

OFFNews 14 юли 2022 в 20:34 1005 0

Косовските депутати гласуваха по принцип създаването на комисия за разследване и отнемане на незаконно придобито имущество.

Снимка Disidenti

Косовските депутати гласуваха по принцип създаването на комисия за разследване и отнемане на незаконно придобито имущество.

Въпреки съпротивата на опозицията Скупщината на Косово одобри по принцип проектозакона за Държавното бюро за верификация и конфискация на незаконно придобито имущество, като председателят Глаук Конюфца отново се въздържа, съобщи БТА с позоваване на  Косова Прес. Законопроектът получи 58 гласа "за", а трима депутати се въздържаха.

Приетият по принцип законопроект законопроект съдържа материални и процесуални разпоредби, които определят реда за конфискацията на гражданскоправно основания (без произнасяне на присъда).С този законопроект ще се създаде допълнителен и необходим механизъм в борбата с корупцията, съобщава местното издание "Дисиденти". Косовската "КПКОНПИ" ще проверява богатството на длъжностни лица и в случай на несъответствие между състоянието и доходите им агенцията ще предлага на съда конфискацията на това неоправдано богатство.

Антикорупционният проектозакон получи зелена светлина и от Венецианската комисия с няколко препоръки за подобряването му, като между двете четения всяка препоръка ще бъде разгледана, преди да се превърне в законова разпоредба. Целта, според "Дисиденти" е Прищина да има закон, който ще бори корупцията чрез конфискация на имущество на граждански принцип и ще бъде в съответствие с международните и конституционни стандарти.

"С принципното одобрение на този проектозакон правителството на Република Косово изпълни един от основните си приоритети в борбата срещу организираната престъпност и корупцията." - пише още "Дисиденти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!