И Германия ще купува Ф-35

Георги Ангелов 14 март 2022 в 09:38 1413 1

Снимка By Major Ofer, Israeli Air Force רס"ן עופר, חיל האוויר הישראלי - Israeli Air Force, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74702148

Ф-35 на израелските ВВС.

Германското правителство иска да купи американски изтребители Ф-35, предаде ДПА, позовавайки се на правителствени източници. Ройтерс също съобшава, че е взето принципно решение за придобиването на американски изтребители.

Самолетите на "Локхийд Мартин" от последно поколение ще заменят взетите на въоръжение преди повече от 40 години самолети "Торнадо", казаха източниците на ДПА. Смята се, че Ф-35 са най-модерните бойни самолети в света. Те са трудни за засичане от вражеските радари благодарение на специалната си конструкция и покритието на обшивката. Според източниците германските въоръжени сили възнамеряват да закупят до 35 броя от самолетите, произведени по технологията стелт.

Изглежда, че правителството в Берлин е преосмислило и отхвърлило предишните си опасения, че покупката на Ф-35 може да попречи на съвместните планове с Франция за разработване на общ европейски боен самолет (FCAS/Future Combat Air System), отбелязва ДПА. Наскоро беше посочено, че партньори от НАТО в Европа също използват Ф-35 и приемането му на въоръжение би могло да доведе до "синергийни ефекти".

Сегашният германски кабинет записа в коалиционното си споразумение, че ще замени самолетите "Торнадо". В продължение на години германските въоръжени сили бяха обвинявани, че техниката им е остаряла и амортизирана и в момента те са в процес на модернизация. Миналия месец германският канцлер Олаф Шолц обяви огромно увеличение на разходите за отбрана, което по неговите думи ще доведе до повишаване на инвестициите на страната в отбранителния сектор над ключовия ангажимент от 2 процента от БВП, след като конфликтът в Украйна принуди Берлин да преосмисли външната си политика, отбелязва ДПА. Шолц каза, че германската армия ще получи 100 милиарда евро от федералния бюджет за инвестиции и проекти за въоръжение.

Освен в САЩ Ф-35 е на въоръжение или в процес на придобиване във Финландия, Швейцария, Белгия, Полша, Дания, Норвегия, Италия, Великобритания и Нидерландия, Сингапур, Япония, Израел и Южна Корея.  В просец на преговори са ощя няколко държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови