Холандия не се впечатли от турските санкции

ОFFNews 14 март 2017 в 13:40 10331 5

Холандският министър-председател Марк Рюте заяви днес, че турските санкции срещу холандското правителство след дипломатическия разрив между двете страни "не са толкова лоши", но са некоректни, тъй като холандците имат повече основания да са гневни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Санкциите предвиждат замразяване на всички дипломатически връзки, но не и икономическите отношения.

От друга страна продължава да ми е странно, че в Турция говорят за санкции, когато виждате, че ние имаме причини да бъдем много гневни за това, което се случи през уикенда, заяви Рюте.

В събота холандските власти не разрешиха на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу да кацне на холандска земя, а по-късно наредиха турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая да напусне страната. Двамата министри искаха да участват в събрания, на които да насърчат представителите на турската диаспора да гласуват с "да" на референдума в Турция на 16 април за разширяване на президентските пълномощия.

Правителството на Рюте бе разгневено от това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече холандците нацисти и от решимостта му да проведе в събота митинги във връзка с референдума сред турците в Холандия без да има разрешение за това.

Утре в Холандия се провеждат парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови