Freedom House: България е предпоследна по свобода в ЕС, Русия засилва влиянието си в света

OFFNews 16 януари 2018 в 18:50 6693 5

България е на предпоследно място сред свободните страни в Европейския съюз.

Това става ясно от доклада „Свободата в света“ на неправителствената организация Freedom House за миналата година.

Резултатът на България остава без промяна през последните две години - 80 от 100 пункта. След нас е само Унгария със 72 пункта. 

Най-висок е резултатът на Швеция, Норвегия и Финландия, които имат по 100 пункта. Сред първите са още Холандия с 99 пункта, Португалия, Дания, Исландия с 97 пункта и Португалия с 96 пункта. 

Румъния е с резултат 84 пункта. 

Докладът дава оценка на страната ни като "частично свободна", като за политически права и граждански свободи България получава оценка 2, като в тази скала 1 означава най-голяма свобода, а 7 - липса на такава. 

Пълният доклад за страната ни все още не е публикуван, но се очаква това да се случи скоро. 

Публикувани са обаче изводите, които докладът прави за света. Един от тях е, че демокрацията в цял свят е под заплаха, като това се увеличава още повече от упадъка на демократичните принципи в САЩ. 

Докладът отчита влошаване на политическите и гражданските свободи в 71 страни, а в същото време само 35 бележат подобряване. 

Сред държавите, отбелязали упадък, са Турция, Венецуела, Полша и др.

Сред страните на първите места в класацията извън ЕС са Канада с 99 пункта и Австралия, Нова Зеландия, Уругвай с 98 пункта. САЩ са с резултат 89 пункта. 

От Freedom House правят извода, че в рамките на миналата година голямо значение има сериозното оттегляне на САЩ като пример за демокрация. Според доклада през последните години е имало влошаване на политическите права и гражданските свободи в САЩ, но упадъкът се е ускорил през 2017 г.

Една от причините за това са доказателствата за руска намеса на изборите в САЩ, по-слаба прозрачност на правителството и др.

В същото време се наблюдава увеличаване на влиянието на Русия и Китай върху останалата част на света, като по този начин се засилва и антидемократичното влияние по света, смятат експертите, като допълват, че резултатът от това е ясен - засилване на пропагандата, маргинализиране на опозицията, контрол на властта над интернет и социалните медии, корупция, липса на справедливост и др. 

Докладът допълва, че Русия вече е осъществила дезинформиращи кампании преди изборите в редица страни, в това число САЩ, Франция и Германия, като е засилила връзките между ксенофобските партии в цяла Европа. 

Докладът отбелязва като значимо още преминаването на Турция от групата на частично свободните страни в тази на несвободните страни, като това се дължи основно на действията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който засили репресиите срещу противниците си, започнали след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Според доклада корумпираните и репресивни държави, сред които Саудитска Арабия, Иран, Венецуела и Северна Корея, поставят глобалната стабилност в риск, поддържайки дългогодишни регионални конфликти и хуманитарни кризи, а в случая със Северна Корея – бързо разширяване на ядрения арсенал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

17.01 2018 в 09:42

Приемането на по лъжичка идеология всеки ден създава глуповати индивиди, които вярват на всякакви фантасмагории. Заповядайте още малко от същото с тази статийка.

23293

4

Стефан

17.01 2018 в 00:44

На кое статукво бе? В статията пише, че точно то се разпада.

23293

2

Стефан

16.01 2018 в 20:32

Да де, ама неприятиято на извратени идеи, мироглед, и политики, не непременно значи, че някой отвън влияе на тия народи. А че някой друг интуитивно чувства адекватността на външния за себе си свят, и надмощието му, че даже си го и признава - друг въпрос:))

 
X

Подкастът на OFFNews