Хаос и протести след указа на Тръмп за мюсюлманите

OFFNews 29 януари 2017 в 16:03 12838 8

Снимка Reuters

Указът на американския президент Доналд Тръмп, с който забрани влизането в САЩ на граждани на 7 мюсюлмански държави, предизвика хаос и протести. 

Засегнати от указа на Тръмп са гражданите на Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

Хиляди хора излязоха на спонтанни протести в подкрепа на имигрантите, които имат легални документи за престой в страната, но не трябва да бъдат допускани заради указа на Тръмп. 

Демонстрантите обявиха, че забраната е антиамериканска и противоречи на Конституцията. 

Снимка: Reuters

Съдията от Бруклин Ан Донъли забрани връщането на хора от страни, попадащи в обхвата на имиграционните ограничения на Доналд Тръмп, след като е била сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански права. Решението на съдийката забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който идва в САЩ с валидна виза от засегнатите от ограниченията на Тръмп.

Снимка: Reuters

От Американския съюз за граждански свободи обявиха, че след заповедта на Ан Донъли ще бъдат освободени между 100 и 200 души, задържани на американски летища или транзитни зони.

Редица страни, включени в забранителния списък вече обявиха, че готвят ответни мерки. 

В същото време във Великобритания започна подписка да не се допуска Тръмп да бъде приет от кралица Елизабет II. 

Петицията е публикувана на сайта на британския парламент, а авторите мотивират начинанието със сексистките възгледи на Тръмп и вулгарното му поведение, които според тях изключват възможността 45-ият президент на САЩ да бъде приет от кралица Елизабет или принца на Уелс. 

Петицията обаче не изключва възможността Тръмп да направи работно посещение във Великобритания, без да се среща с членовете на кралското семейство.

Ако петицията бъде подкрепена от над 10 000 души, правителството е длъжно да обяви официална позиция по въпроса, а ако се съберат повече от 100 000 подписа, парламентът може да започне дебат по проблема. 

Само два часа след публикуването на петицията, тя беше подкрепена от 80 000 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

10

torbalancho

29.01 2017 в 22:05

от га пък за конституция почнахте да мислите!!!!!!

13350

9

torbalancho

29.01 2017 в 20:29

Стойте си у мюсюлманският кенеф, и като пораснете като хора тогава ще пътувате из света на белите...
Знаете ли колко познати турци имам които се радват че едно време са рязали глави!!
Не може да се имаш за нормален и такова нещо да те радва..

Тръмп е велик, вече путин не ми е любимец..

давай тръмпи мачкай :)))))))))) го го го гоооооооооооооо

26179

7

ELPIDA

29.01 2017 в 18:20

Искам да попитам минусочукачите, ако Президента Радев каже като танте Меркел "Добре сте дошли", ако съборим оградата на границата ни;ако направим бежански лагери във всеки град;ако бежанците започнат да заемат масово работни места като евтина работна ръка - тогава за минусите ли ще мислят, или как да си спасят задниците?!
Колкото и да е толеранта една нация,не може до безкрайност да се приемат мигранти.

11719

4

Краси

29.01 2017 в 17:21

Бай Тръмп може и да го позакъса - оказва се, че не всички са съгласни с фашистките му методи за възраждането на Америка.
Освен че той може да издава декрети, има и ответни мерки, които другите държави могат да предприемат, та да не се окаже, че след Тръмп Америка вместо да стане велика отново, съвсем е пропаднала.
Малките хора по света, засегнати от неговите простотии ще страдат, но мислещите хора в Америка и по целия свят са далеч по-гласовити и креативни в начините си да се опълчат срещу простотията на Тръмп от безработните бели дъмпери, които го направиха президент (в това число включвам и българските дъмпери, които толкова го харесват и се възхищават на простотиите му).
Мисля, че един хубав бойкот от страна на всички Европейски лидери ще му дойде добре - мексиканският и канадският лидери вече дадоха добър пример. Като остане да си гука само с Путин и Тереза Мей, ще му се изясни откъде духа вятърът.

26179

3

ELPIDA

29.01 2017 в 17:15

Протестиращите срещу указа на Тръмп, или са напълно невежи какво се случва по света,или са инспирирани от тъмни сили,чийто интереси са да ни държат зависими в железните си лапи,да създават хаос,войни, смърт.
Учудвам се, че след 11 септември не си дават сметка каква bella vita ги очаква.