Хакери атакуваха Меркел, немски политици и журналисти

OFFNews 04 януари 2019 в 12:33 1408 0

Личните данни на канцлера Ангела Меркел и на стотици други немски политици са публикувани онлайн, съобщава Би Би Си.

От хакерската атака са засегнати всички политически партии, с изключение на крайно дясната „Алтернатива за Германия”. В социалната мрежа "Туитър" са публикувани телефонни номера, адреси, информация за кредитни карти, както и съобщения от чатове. 

Хакерите се направили обществено достояние кореспонденцията на над 30 журналисти от обществените телевизии А Ер Де и Це Де Еф. Разкрити са и над 3,4 гигабайта данни и лични снимки на известния сатирик Ян Бьомерман.

Все още не е ясно кой стои зад кибератаката, която беше определена от министъра на правосъдието в Германия - Катарина Барли, като "сериозна". "Хората зад това искат да накърнят доверието ни в демокрацията и институциите ни", коментира тя. 

Личните данни са публикувани преди месец от акаунт в "Туитър", последван от близо 17 000 човека. Немските институции обаче разбират за това едва преди няколко часа.

От Феределаното бюро за информационна сигурност в Германия заявиха, че разследват хакерската атака и увериха, че правителствените мрежи не са засегнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!