Гуайдо организира стачка срещу Мадуро във Венецуела

OFFNews 06 март 2019 в 09:48 2076 1

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо вчера обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Николас Мадуро, съобщи БТА.

"Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят с (...) режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва", заяви Гуайдо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент и бе признат за такъв от петдесетина държави, увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща "амнистия" на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. Подобно предложение Гуайдо направи и на военните, припомня агенцията. Стотици войници и офицери дезертираха и отидоха в съседна Колумбия.

Опозиционният лидер призова държавните служители да се готвят за стачка, макар че не посочи конкретна дата, и заяви, че незабавен приоритет сега е да се прокара закон, гарантиращ правата на държавните служители. Трийсет и пет годишният председател на Националното събрание, контролирано от опозицията уточни, че днес ще свика заседание на парламента за изработването на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови