Груевски няма да се оттегли от премиерския пост

OFFNews 19 май 2015 в 07:49 3104 2

Груевски няма да се оттегли от премиерския пост

Снимка БГНЕС

Управляващите в Македония остават непреклонни. ВМРО-ДПМНЕ няма да се оттегли от властта, нито ще прави компромис с името на страната. Това декларира премиерът Никола Груевски на многохилядния митинг снощи в негова подкрепа пред парламента в Скопие. По различни оценки на него са участвали между 30 000 и 40 000 души.

Контрапротестът в подкрепа на управляващата партия бе само ден, след като по улиците на Скопие се проведе мащабен протест с искане за оставката на Груевски.

Лидерът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви, че това, което става днес в Македония, е диктатура на политическото малцинство в услуга на чужди служби:

Този народ е най-добрият отговор на всички сценаристи, които дълбоко вярваха, че ще ни измият мозъците чрез лъжи, чрез фалшифицирани и манипулирани разговори.

Той е категоричен, че няма да се оттегли от премиерския пост. 

"Няма да се предадем. Македония е силна, решителна, отново побеждава. Ние побеждаваме. Няма да позволим да се стигне до междуособици", обяви Груевски.

Македонският премиер отиде твърде далеч в реториката си за своя политически опонент, казвайки, че Зоран Заев никога няма да бъде премиер на тази страна. Груевски повтори тезата си, че Заев работи за чужди служби и е финансиран от световен олигарх, който контролира и финансира повече от половината медии в страната.

По отношение на терористичното нападение преди седмица в Куманово той коментира, че силите за сигурност са способни и обучени да се справят и с най-сложните и тежки предизвикателства.

По деликатния въпрос за името на югозападната ни съседка и спора ѝ с Гърция Никола Груевски обяви, че след като бъде взето каквото и да е решение, то ще бъде подложено на референдум. Управляващата партия в Скопие, чрез казаното от лидера ѝ Груевски, даде ясно да се разбере, че няма да прави промени в конституцията на Македония, с цел промяна на конституционното име на страната.

Позицията ни за името на Македония остава непроменен. ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме промяна на конституцията на Република Македония с цел промяна на конституционното име на страната ни. ВМРО-ДПМНЕ нама също така да приеме идеи, които биха нарушили македонската национална индентичност, македонската нация и македонския език.

На митинга в Скопие имаше по различни преценки около 30 000 - 40 000 души. Пред централната трибуна на всенародния митинг до премиера Никола Груевски стояха станалите скандално известни бивш министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска и бившия шеф на македонското контраразузнаване и братовчед на премиера Сашо Миялков, които подадоха оставки след терористичната атака в Куманово, при която загинаха 8 полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!