Гробът на Сюлейман Великолепни вероятно е открит в Унгария

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2015 в 09:56 7302 1

Сюлейман

Снимка Репродукция

Портрет на Сюлейман Великолепни (1494 - 1566), десети султан на Османската империя.

Открити са останките от гроба на султан Сюлейман Великолепни, смята унгарски историк, цитиран от АП и в. «Гардиън».

Известно е, че османският владетел е починал през септември 1566 г., докато войските му са обсаждали крепостта Шигетвар в Южна Унгария.

Според Норберт Пап от университета в Печ гробът, изглежда, е бил построен на мястото, където е била шатрата на султана и където той е умрял. При разкопки са намерени предмети, говорещи за султанско погребение, добавя археологът. Но според него са необходими още изследвания, за да се потвърди напълно откритието.

«Всички данни, които имаме, сочат в същата посока – каза вчера Пап при представянето на най-новите находки. – Затова казваме, че «по всяка вероятност» това е гробът на Сюлейман – защото няма признак, който да говори обратното. Но са нужни още потвърждения, тъй като това е много деликатен въпрос.»

Разкопките се водят на мястото на бившето османско селище Турбик, унищожено през 80-те години на XVII век. Първите находки там са обявени от Пап през 2013 г.

Сюлейман, починал на 71 години, е бил най-дълго управлявалият империята си султан – в продължение на 46 години. По негово време турците значително разширяват господството си на Балканите, Близкия Изток и Северна Африка.

Историците смятат, че сърцето и другите вътрешни органи на султана са били погребани на мястото на смъртта му, а тялото му е било закарано в Константинопол (Цариград). Това, че е умрял, било пазено в тайна две денонощия, за да не се демобилизират войските му в продължаващите битки.

Крепостта Шигетвар е била отбранявана под командването на хърватско-унгарския благородник Миклош Зрини. Турците я превзели, но сраженията там ги забавили и отложили с десетилетия тяхното настъпление към Виена, което в крайна сметка се проваля.

Норберт Пап съобщи също, че близо до гроба има останки от градежи, които все още са под земята. Той допуска, че това са основи на малка джамия и на дервишки манастир. Разкопките ще продължат през април идната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови