Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Владислав Варненчик се изправя срещу султан Мурад II утре (видео)

ОFFNews 13 ноември 2015 в 19:58 7680 0

Снимка "Чигот"

Възстановка на битката при Варна.

Тази събота от 15:30 часа в парка на кв. "Аспарухово" във Варна ще се проведе възстановка на битката на крал Владислав III Варненчик през 1444 г. с османците на султан Мурад II.

"Последната битка на краля" се организира от сдружение за исторически възстановки „Чигот“. Всяка година от 8 г. насам сдружението пресъздава битката, като сега ще се включат рекорден брой участници - над 70, от България, Сърбия, Турция и Румъния

„Последната битка на краля“ е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали войните на Изтока и Запада в средата на ХV в. След края на сражението всеки ще има възможност, ако желае, да се снима с участниците.

В Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са победени от турските войски на султан Мурад II. Полският крал е убит в битката. Срещу 70-хилядната османска армия излизат около 25 хиляди кръстоносци, предвождани от крал Владислав III.

Участници в битката. Снимка: Булфото / Любомир Бенковски.

 „В България се организирахме млади ентусиасти, които бяхме готови да направим нещо подобно - да създадем клуб. Събрахме се около 7 души и решихме да работим в тази насока. Започнахме работа по екипировката, нашите цели бяха да направим всички аксесоари и оръжия да бъдат максимално автентични, според информацията, артефактите и изображенията, които имаме. Тази дейност в продължение на 10 години постепенно започва да придобива все по-автентичен вид, тъй като изчистваме елементи, за които нямаме необходимите данни”, коментира пред "Фокус" Ясен Ненков, председател на "Чигот".

Участници в битката. Снимка: Булфото / Любомир Бенковски.

Наскоро изтъкнатият полски скулптор професор Мариан Конечни заяви, че ще дари на Българския културен институт (БКИ) във Варшава отлетия от бронз паметник на крал Владислав III, загинал като герой на 10 ноември 1444 г. край Варна. След като бъде дарена, статуята ще отпътува за морската ни столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!