Гражданите на ЕС имат 28 дни да поискат разрешително за престой във Великобритания

OFFNews 23 юни 2021 в 13:52 7720 0

Снимка pixabay

Имиграционните служби дават на гражданите на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, 28-дневно предупреждение да кандидатстват за оставане, ако още не са го направили, съобщи британското правителство.

Въпреки това Министерството на вътрешните работи ще позволи на хората неопределено забавяне да попълнят заявление за статут на уседналост, ако имат разумно извинение за него. От следващата седмица властите ще започнат да изпращат предупреждения за кандидатстване на неподалите документи. 

Около 5,6 милиона граждани на ЕС и техните семейства са подали заявление за статут на уседналост. В това число да и гражданите от Европейското икономическо пространство (ЕИП), което се състои от 27-те държави от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Въпреки това стоят около 400 000 неуредени случая и правителствената телефонна линия за помощ получава хиляди обаждания на ден.

След референдума за Брекзит през 2016 г. беше въведен статут на уседналост за гражданите на ЕС и ЕИП, живеещи във Великобритания. Това им позволява да запазят същите права на пребиваване, пътуване, работа и достъп до здравеопазване и обезщетения.

Страните, чиито граждани са подали най-голям брой заявления, са Полша (975 000) и Румъния (918 000).

Министърът на имиграцията Кевин Фостър заяви, че всеки, чиято молба не е приключена до крайния срок следващата седмица, няма да загуби правата си, които са защитени със закон.

Той добави, че имиграционните служители ще започнат да издават 28-дневни известия на хората, като ги съветват да кандидатстват за статут на уседналост.

Мигрантски групи изразиха загриженост, че децата ще бъдат сред тези, които не са кандидатствали. Но Фостър каза, че ще има неопределен период, в който хората, които не са кандидатствали, ще могат да го направят, ако имат разумни основания. Той даде пример със студенти, които биха могли при кандидатстване за университет за първи път да се окажат без установен статут.

Фостър допълни, че получаващите социални помощи няма да бъдат спрени плащанията, ако не са получили статут на уседналост. В същото време, никой не може да подаде документи за обезщетение, работа или общински наем в Англия без уточнен статут.

Министерството на вътрешните работи е „променило насоките“ към граничните служители след съобщения, че някои граждани на ЕС са били задържани за дълги периоди на границата миналия месец.

Какво е статут на уседналост?

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, имат срок до 30 юни да кандидатстват за престой в Обединеното кралство за един от двата варианта:

Статут на уседналост: предлага се на всеки, който може да докаже, че е пребивавал във Великобритания постоянно в продължение на пет години или повече преди 31 декември 2020 г. Към 31 май такъв е предоставен на 2,75 милиона души.

Статут на пред-уседналост: предлага се на всеки, който е пребивавал във Великобритания за по-малко от пет години до края на 2020 г. Към 31 май той е предоставен на 2,28 милиона души. Те могат да кандидатстват за статут на уседналост в бъдеще, но няма гаранция, че ще го получат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!