Goodwill в мрежата замени Робин Худ - хакери принуждават жертвите си да станат добри хора

OFFNews 23 май 2022 в 16:06 1546 1

Мрежа
Ключът към компютъра се дава след извършването на добро дело.

В интернет е засечен нов вирус, вдъхновен от геройствата на Робин Худ. Той изисква от жертвите да помагат на бедните и да извършват благотворителност.

Необичайният рансъмуер, наречен Goodwill, работи по общо взето стандартен начин: заразява компютрите и криптира всички данни. Но забавната част започва при опита за отключване на устройството. В замяна на ключовете за декриптиране хакерите изискват от жертвите да извършат три социално ориентирани действия, съобщава в телеграм канала си Baza.

Собствениците на заразените компютри трябва например да изпратят нови дрехи на бездомните и да преведат пари на хора, които не могат да си позволят медицински грижи. Хакерите също така принуждават жертвите си да заведат нуждаещи се деца в пицария или KFC.

Жертвата трябва да потвърди всяко от тези действия с видеоклипове и снимки. Те трябва да ги публикуват в социалните мрежи, заедно с публикация за това как хакерската намеса на Goodwill е помогнала на собственика на даден компютър да стане добър човек. След това създателите на програмата проверяват всичко и изпращат на жертвата заветния ключ за декриптиране.

Вирусът е открит от Cloudsek, индийска компания за киберсигурност. Но нейните експерти все още не знаят кой стои зад атаките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!