Главният икономически съветник на Тръмп подаде оставка заради 'търговската война' с Азия

OFFNews 07 март 2018 в 08:10 3424 0

Снимка AFP

Главният икономически съветник на Доналд Тръмп подаде оставка, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Гари Кон бе твърдо против налагането на мита на вносната стомана и алуминий.

В изявлението на Кон - директор на Националния икономически съвет - се казва:

"За мен бе чест да служа на страната си и да въведа благоприятни за американците политики в подкрепа на приемането на историческа данъчна реформа. Благодаря на президента, че ми даде тази възможност и желая на него и на администрацията големи успехи в бъдеще".

Така бившият член на ръководството на банката "Голдман Сакс" се присъединява към дългия списък на близките сътрудници на Тръмп, които напуснаха постовете си в Белия дом през последните месеци, отбелязва АФП.

В администрацията на САЩ Кон бе най-големият противник на планираните от Тръмп мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху вносния алуминий. Намерението на Тръмп предизвика опасения в Азия за "търговска война", а американският президент "наля масло огъня", като ги коментира с думите, че няма нищо лошо в търговските войни.

Кон се опита да разубеди Тръмп, но президентът потвърди вчера, че в близките дни ще наложи тези мита, отбелязва Асошиейтед прес.

"Гари свърши чудесна работа за прилагане на програмата ни, като помогна за въвеждането на историческа данъчна реформа и отново да се освободи американската икономика", заяви Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови