САЩ въвежда мита за внос на стомана и алуминий, ЕК обеща да наложи контрамерки

OFFNews 02 март 2018 в 18:40 5515 1

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще въведе високи мита за внос на стомана и алуминий. 

САЩ планират да наложат мита от 25 на сто над целия внос на стомана и от 10 на сто над голяма част от вноса на алуминий. 

Тръмп съобщи решението си в Туитър, а като причина посочи, че страната му страда от нечестна търговия. 

САЩ внасят четири пъти повече стомана, отколкото изнасят, и са зависими от продукцията на повече от 100 държави. В топ 5 на страните, от които САЩ внасят са Канада, Бразилия, Южна Корея, Мексико и Русия.

Високите мита ще се отразят на производителите от Канада и Китай, но и на тези от Европейския съюз. 

Председателят на ЕК веднага обяви, че ЕС ще реагира с контрамерки в следващите дни, за да защити интересите си. 

"Силно съжаляваме за този ход, който изглежда представлява въпиеща намеса за защита на американското вътрешно производство и не е основан на какъвто и да било аргумент, свързан с националната сигурност. Няма да стоим безучастно, когато нашата индустрия е ударена с несправедливи мерки, излагащи на опасност хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо и съразмерно в следващите дни, за да защити интересите си с контрамерки срещу САЩ, съобразени с правилата на Световната търговска организация", гласи декларацията на председателя на ЕК, цитирана от БТА. 

Мексико и Китай също предупредиха, че ще наложат контрамерки.

За последен път САЩ са налагали мита върху стоманата през 2002 г., но президентът Джордж Уокър Буш ги отмени след по-малко от две години, за да избегне избухването на търговска война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови