Германската Uniper търси 11,6 млрд. евро за спрени от Газпром доставки

OFFNews 30 ноември 2022 в 17:35 1583 0

Uniper

Снимка Архив

Uniper

Германската енергийна компания Uniper съобщи, че е започнала арбитражно производство срещу "Газпром Експорт" в международен арбитражен съд в Стокхолм.

Дружеството настоява "Газпром" да компенсира загубите, които Uniper е претърпяла, тъй като от юни насам не разполага с руски газ. Компанията трябваше да купува газ от други производители на завишени цени.

Uniper оценява загубите на 11,6 млрд. евро и допуска те ще нарастват до края на 2024 г. По-рано компанията заяви, че нетната ѝ загуба за трите тримесечия на 2022 г. е 40 млрд. евро - както текущи, така и бъдещи загуби.

"Газпром Експорт" заяви, че "не признава нарушението на договорите и основателността на претенциите на Uniper за обезщетение", пише Интерфакс.

"В момента проучваме получения иск и ще защитаваме интересите си в правната област", заявиха от компанията.

По данни на Интерфакс в миналото Uniper е бил считан за най-големия купувач на руски газ. Русия започна да намалява доставките за Uniper на 14 юни, а в края на август ги прекрати напълно.

През лятото на 2022 г. "Газпром" намали доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток 1", а в началото на септември напълно спря газопровода. В края на септември беше установено, че тръбите на системата "Северен поток" в Балтийско море са пробити вследствие на експлозии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови