Германската прокуратура повдига обвинения на участниците в заговора на принц Хайнрих XIII от Ройс

OFFNews 13 декември 2023 в 16:01 1435 0

Хайнрих

Снимка ДПА

Принц Хайнрих XIII от Ройс, който не е принц.

Германската прокуратура обвини 27 предполагаеми участници в заговор, ръководен от принц Хайнрих XIII от Ройс, в подготовка на въоръжен преврат.

Според разследването обвиняемите са членове на радикалното националистическо и конспиративно движение Reichsbürger (Граждани на Райха) и са подготвяли насилствено сваляне на демократичната власт и възстановяване на държавното устройство на Германската империя, приблизително такова, каквото е съществувало преди Първата световна война.

"Членовете на тази група категорично отхвърлят държавните институции и свободния демократичен конституционен ред", се казва в обвинителния акт.

Принц Хайнрих XIII от Ройс (Heinrich XIII. Prinz Reuß) е трябвало да стане глава на германската държава по време на въоръжен преврат. Формално франкфуртският бизнесмен, гражданинът Рейс, не е принц, т.е. няма семейни земи или привилегии, тъй като благородническите титли са премахнати в Германия непосредствено след Първата световна война, но в действителност е наследник на княжеска фамилия с дълга история.

Заговорниците бяха арестувани през декември миналата година, а прокуратурата разкри плановете им още тогава.

Според тези планове въоръжената група заговорници е трябвало да щурмува Бундестага, да свали демократичното правителство и да постави свой лидер начело на държавата. Те са се подготвяли за преврата още от ноември 2021 г.: провеждали са срещи, купували са оръжие, обучавали са се и са вербували настоящи и бивши военни.

Групата е разполагала с 380 огнестрелни оръжия и почти 150 000 боеприпаса.

Арестът на заговорниците преди една година беше мащабна операция: около 3000 служители на правоохранителните органи участваха в обиски в три държави - Германия, Италия и Австрия. 

Според прокурорите заговорниците са се опитали да получат руска подкрепа, а с руснаците се е свързала Биргит Малзак-Винкеман, тогава депутат в Бундестага от партията "Алтернатива за Германия".

През декември миналата година полицията и прокуратурата заявиха, че не разполагат с доказателства, че руски представители са отговорили на този опит за контакт. Русия, разбира се, отрича всякаква връзка със заговорниците.

Германската служба за защита на конституцията изчислява, че неофициалното движение има около 23 000 членове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика