Готвен преврат в Германия. 25 души са арестувани, искали да променят обществения строй в страната

Задържани са бивша депутатка, бивши офицери и династическият княз Хайнрих XIII Ройс

OFFNews 07 декември 2022 в 11:18 17323 12

Снимка Getty Images

Претърсвания са извършени в 130 обекта, задържани са 25 от 50 заподозрени метежници.

25 души са били задържани, а полицията претърсва 130 обекта в няколко федерални провинция в Германия във връзка с разследването на опит за преврат в страната, съобщи „Ди Велт“. Акцията е срещу дясното движение „Райхсбюргер“ (Гражданите на Райха). Твърди се, че групата е имала за цел да „изчисти“ правителството и да въведе в Германия различна форма на управление - Княжество. Сред задържаните е бивша депутатка от Алтернатива за Германия (AfD), бивши офицери от  Командването на специалните сили на Бундесвера, руската гражданка Виталия Б. и династическият княз Хайнрих XIII Ройс.

Според „Ди Велт“ акцията от тази нощ, която продължава и в момента, е най-големият удар досега срещу т.нар. граждани на Райха. В операцията са били ангажирани 3000 служители на различни силови структури. Федералната прокуратура разследва подозрение за създаване на терористична организация. Държавното обвинение твърди, че членовете на групата са преследвали целта „да превземат съществуващата държавна система в Германия и да я заменят със своя собствена форма на управление, която вече в общи линии е била разработена". Метежниците са били наясно, че тази цел "може да бъде постигната само чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата". Гражданите на Райха са били готови за извършване на убийства. Според изявлението на властите "военна ръка" е трябвало да наложи планираното превземане "със сила на оръжието". Превратът е трябвало да бъде извършен чрез военно превземане на Бундестага и други важни институции в Берлин и страната.

Претърсените обекти включват и жилищните помещения на Биргит Малсак-Винкеман, бивша депутатка в Бундестага от AfD. Репортери от "Ди Велт" наблюдавали как към 6 часа сутринта специални части пристигнали пред къща с балкони в берлинския жилищен район "Ванзее" и разбили входната врата с таран. Специалните сили са предприели действия срещу член на старо благородническо семейство и бивши членове на „Командването на специалните сили“ на Бундесвера.

Най-известният участник в групата, за която се твърди, че си е поставяла за цел да извърши преврат, е Биргит Малсак-Винкеман, бивша депутатка от "Алтернатива за Германия", въпреки че "Ди Велт" признава, че ролята на политическата формация в конспирацията още не е изяснена.

Биргит Малсак-Винкман е член на AfD и беше член на Бундестага от своята партия от 2017 до 2021 г. Наблюдатели я приписват към на екстремисткото "крило" на партията. След като напусна Бундестага, Малсак-Винкман се върна в Берлинския окръжен съд като съдия. През юни тази година берлинският сенатор по правосъдието Лена Крек  подаде искане за временно пенсиониране на 58-годишната Малсак-Винкенман поради съмнения относно нейната лоялност към конституцията. Административният съд обаче отхвърли искането. От властите все още не е изтекла информация за ролята на Малсак-Винкеман в групата Райхсбюргер.

Друг предполагаем член на Райхсбюргерската група също може да се счита за публична фигура: принц Хайнрих XIII Ройс. Той произхожда от старо благородническо семейство. Домът на Ройс управлява области в днешна Тюрингия до Ноемврийската революция от 1918 г. Останалият клон на семейството има замъци в Долна Австрия, близо до Лайпциг и близо до Заалфелд в Тюрингия.

Принцът притежава имот в Залдорф ан дер Заале: малката неоготическа ловна хижа Вайдмансшайл. Според констатациите на органите за сигурност Райхсбюргер са използвали замъка за срещи на мрежата и са кроили планове за очакваното сваляне на властта. Спецчастите са провели обиски и у Хенри XIII Ройс. Той живее във Франкфурт на Майн, в шикозния квартал "Уестенд".

Според констатациите на органите за сигурност Ройс и неговите другари по оръжие може да са се стремели да създадат „Княжество Ройс“. Твърди се, че групата вече си е била разпределила ресорите. Ексдепутатката Малсак-Винкеман е трябвало да отговаря за съдебната система в „Княжество Ройс“. Все още не са известни имената на останалите "министри". В средите на органите за сигурност се говори, че групата е избирала хора "с влиятелни позиции в социалната или финансовата сфера". 

Органите за сигурност са провели разследването чрез постановление на Мюнхенската прокуратура, която е започнала досъдебно производство срещу Хайнрих XIII Ройс. Няма информация по какъв текст от НК е започнало първоначалното разследване.

Метежниците са се опитвали да осъществят контакти за подкрепа с чужбина, в това число с Русия. Връзката с Москва е трябвало да направи руската гражданка Виталия Б., също задържана, която търсела контакти на правителствено ниво в Руската федерация. ТАСС, с позоваване на германски източници, твърди, че превратаджиите не са получили одобрение и подкрепа от Москва.

Теориите на конспирацията на Гражданите на Райа по същество предполагат, че Германският Райх продължава да съществува според международното право до ден днешен, тъй като Конституцията на Ваймарския Райх никога не е била премахната. „Гражданите на Райха“ не признават Федералната република, отказват да плащат данъци, създават свои собствени органи на управление и искат да възстановят Германия, която включва големи части от Полша. Многобройните групи като "германистите" или членовете на "Свободната държава Прусия" не са се определили дали искат да се върнат към Германската империя, Ваймарската република или "Третия райх" - или трябва да бъде създадена направо нова държава. Движението Райхсбюргерс получи обществено внимание чрез появата на певеца Ксавие Найду в деня на германското единство през 2014 г. на мероприятие на Гражданите на Райха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

12

бай Падежко

10.12 2022 в 22:30

Малко са лудите от "Третия Рим", та си народиха и луди от Четвърти райх.

2073

10

Johnny B Goode

07.12 2022 в 20:41

Сигурно е ужасно да си умрял от скука пенсионер и да си запълваш целия ден с безсмислено дращене по форумите.
Мненията ти са скрити и не се виждат, защото никой не те понася и си с хиляди минуси, но ти продължаваш да пишеш...

-240

8

редовно четящ

07.12 2022 в 18:59

На кафявите батальони лъсна червения московски г@з. Арестувана е руZZкиня и разследването е в ход.

15914

7

поп Дръвчо

07.12 2022 в 18:53

На Хитлер никой не се е присмивал. Съвсем насериозно са го вземали и фенове, и опоненти.

2073

5

Johnny B Goode

07.12 2022 в 17:09

Това би трябвало да е по-скоро акция на психиатрията отколкото на полицията.

22547

3

dolivo

07.12 2022 в 16:24

сладури, 4-тия райх!