Германия извежда от експлоатация три атомни електроцентрали

OFFNews 31 декември 2021 в 12:59 2039 2

Германия затваря днес три от ядрените си централи на фона на една от най-тежките енергийни кризи в Европа, съобщи БНР.

Закриването на централите ще намали наполовина ядрения капацитет на Германия и ще съкрати производството на енергия с около четири гигавата - еквивалент на енергията, произвеждана от 1000 вятърни турбини.

Протести след аварията в японската ядрена централа Фукушима през 2011 година принудиха бившият канцлер Ангела Меркел да задвижи план за закриване на ядрената енергетика в страната.

Това трябва да стане до края на 2022-ра година, когато ще бъдат закрити и последните три централи.

Краят на атомната енергетика в Германия се очаква да повиши цените на енергията в Европа още повече.

Новото коалиционно правителство на Олаф Шолц обеща да сложи край и на въглищните централи до 2030 година и същата година Германия да добива 80% от електроенергията от възобновяеми източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

01.01 2022 в 17:40

Немците са известни с това, че както и американците в крайна сметка прецакват съюзниците си, и ги довеждат до просешка тояга. Погледнете как хитро ни изпързаляха с нефтогазовите проекти, които нашите слабоумни управници отказаха, а ония строят газопроводи под Балтийско море. От друга страна те са прагматици, закривайки собствените си АЕЦ, в никой случай не са се прецакали, т.к. финансират с европейски средства на вид безумни зелени проекти, които обаче технически се оборудват от собствената им промишленост, и наливат в икономиката си стотици милиарди.

22548

1

dolivo

31.12 2021 в 17:12

Много си усложниха живота, в момента най чистата енергия нормализирано на мегават е ядрената, особено ако включиш и стратегически фактори. За съжаление по радикалните зелени успяха да уплашат много хора, а слабохарактерното ръководство угоди вместо да образова и развива електората си.

Нищо, сега да си плащат на Путин скъпата газ.