Газпром пробва да прехвърли активите си в Германия на DJ от Москва

Георги Ангелов 05 април 2022 в 12:17 5964 1

Дмитрий Цепляев - DJ Five

В понеделник германското правителство заяви, че въвежда външно управление в Gazprom Germania, германското дъщерно дружество на руския Газпром, което е форма на частична национализация. Gazprom Germaniа е собственик на цялата критична инфраструктура в Германия и ЕС - подземно съхранение на газ, търговия и тръбопроводи. 

Газовият монополист предприе опити да спаси дъщерното си дружество, като го прехвърли на други две руски компании. Германските власти не позволиха това да се случи. "Всяко придобиване на дружество от страна извън ЕС изисква одобрение. Не сме давали такова одобрение. Освен това не е ясно кой стои зад двете споменати компании", обясни решението си министерството на икономиката.

Журналистът от руската секция на Би Би Си Андрей Захаров откри кой стои зад двете компании, които трябваше да станат новите собственици на Gazprom Germania - Gazprom Export Business Services и Palmieri.

Първото дружество е регистрирано в Санкт Петербург и до 31 март тази година е било собственост на "Газпром Експорт", след което е придобило почти цялата си собственост. Това е често използвана вратичка, която позволява да се скрият реалните собственици, пише BBC. Фактът, че собствеността не е променена се потвърждава косвено от това, че електронната поща за контакт в Единния държавен регистър на юридическите лица не е променена. И това е електронната поща на "Газпром Експорт".

Второто дружество, за което съобщават германските власти, Palmari, е свързано с първото: то притежава 0,1% от Gazprom Export Business Services. Собствениците му изобщо не са посочени, а директорът му, московчанинът Дмитрий Цепляев, изкарва прехраната си главно с тунинг на автомобили и електронна музика. Наскоро, на 20 март, той е пускал музика в столичен клуб под името DJ Five.

Той е попитан от Би Би Си как компанията му се е издигнала до такива висоти в енергийния бизнес, Цепляев е прочел съобщение в WhatsApp, но не е отговорил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови