Quantcast

Европа с нови рестрикции към Гърция

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2015 в 07:52 10069 51

Марио Драги

Снимка Европейски парламент/Flickr

Марио Драги

Европейската централна банка прекрати приемането на гръцки облигации в замяна на кредитирането за страната.

Решението бе взето в сряда, часове след среща между гръцкия финансов министър Янис Вакуфакис и президента на Европейската централна банка Марио Драги. То влиза в сила на 11 февруари, съобщи Reuters.

С него тежестта по плащането на заемодателите се прехвърля върху централната банка в Атина при положение, че не се постигне ново споразумение за реформи. Така гръцката централна банка ще бъде принудена да осигури на банките си десетки милиарди евро допълнителна и спешна ликвидност през следващите седмици. Това е отговорът на Франкфурт, след като гръцкото правителство изостави изпълнението на програмата за реформи.

Според експерти неочакваното решение на Европейската централна банка да промени срока, след който няма да приема гръцки облигации, от 1 март на 11 февруари е сигнал за новото гръцко правителство, че оценката на гръцките финанси от страна на международните кредитори не може да бъде завършена и ЕЦБ няма да чака Атина да представи своите предложения за новата програма за финансова помощ.

Одитът на гръцките финанси е едно от условията за това Гърция да получи останалите траншове от кредитите. От Атина вече обявиха, че не желаят да получат останалите заеми и искат да се договорят с кредиторите за нова програма, която предвижда и продажбата на облигации.

Днес премиерът Алексис Ципрас заминава за Германия.

В същото време стана ясно, че е удължен срокът на програмата за предоставяне на заеми на Гърция.

Срокът на програмата трябваше да изтече в края на 2014 г., но срокът беше удължен с два месеца – до края на февруари.

По думите на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис обаче срокът ще бъде удължен с още до 6 месеца.

По оценка на ЕК най-реалистичният път напред е да се удължи срокът на действие на програмата с още 2-3 месеца или половин година, което ще даде повече време за преговори, коменитра той.

Новото гръцко правителство начело с Алексис Ципрас поиска реструктуризация на външния си дълг, който в момента възлиза на 412 млрд. евро. Гърция поиска и сключването на ново взаимноизгодно споразумение с кредиторите, което ще позволи на икономиката на страната да се развива.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2015 в 15:29

Балкански , както винаги си страшно неосведомен . В началото на войната Русия не може да воюва и наистина търпят много загуби , но не забравяй кой влиза в Берлин . Нормандия няма никакво значение , за какво си мислиш , че Хитлер избързва и атакува Русия точно през зимата ? Има някакви спекулации , че се е уповавал на някакви астролози ама това са глупости , просто ако е искал да спечели войната единствения му шанс е да победи първо Русия .. Отделно вече и на малките деца им е ясно , че Хитлер е финансиран от банки в щатите , те всъщност финансират и двете страни и после трупат дивиденти ...

05.02 2015 в 23:18

Имаше два факта, които трябваше да са като червена лампичка за алената Ципура. Първо, Меркел заяви, че вече няма опасност ако Гърция излезе от зоната и се върне към драхмата. Вторият факт е че, пазарите не помръднаха при избора на същата тази самонадеяна гръцка Ципура. Има и един трети, но той остана по-скоро като неофициална информация от лагера на кредиторите, че са по-скоро склонни да преглътнат няколко просрочия на кредитите, отколкото да опрощават на някой, който е твърдо решен да не ги плаща.
Ще видим, какво ще се случи и кой кого ще разпадне, този който иска пари ще разпадне тези, които дават, или обратното.

Добрата новина е, че относителната тежест на България, като бедна но стабилна и предвидима държава с непоколебима евроатлантическа ориентация силно се увеличават в региона и не само.

05.02 2015 в 22:58

Действително ФАЩ и Дребнобритания през ВСВ оказаха ОГРОМНА МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ на СССР с танкове, самолети, транспортни средства, оръжие, муниции и продоволствие.

Болшевиките бяха спасени от пълен крах пред немското оръжие от самите западняци, които сега роптаят срещу РОССИЯ. Ако бяха оставил Фюрера да си свърши работата ОКОНЧАТЕЛНО, сега нямаше да ги има тези проблеми с Путин и компания.

Сърдете се на Рузвелт и Чръчил, че спасиха Сталин от пълен разгром. Затова комунизма процъфтява и досега. Омерзен съм.

05.02 2015 в 22:33

Професор Балкански, редно е на всички тъпанари да се препоръча да прочетат "Съдбоносни решения". От там ще разберат какво са харизали САЩ на руснаците много преди да се стоварят в Нормандия./самолети, камиони, провизии и т.н./ Не ми се губи време да цитирам. Само ще припомня на тъпанарските ти опоненти, че при бандитското си влизане в България бяха се качили на вилиси.

05.02 2015 в 19:57

Eми прав е Бате_Влади, че "...Германия е била световна сила и преди, и след Фюрера...". Обаче само да допълня, че и по негово време също е била първостепенна СВЕТОВНА СИЛА.

Даже може би по негово време да е била и една от най-големите световни сили, и това им се е зловидяло да прогнилите демонокрации и комунетата и затова са се съюзили ВСИЧКИ ПРОТИВ Германия.

Германците бяха да една крачка от ОКОНЧАТЕЛНА ПОБЕДА над комунизма, обаче западняците спасиха Сталин от пълен разгром с десанта в Нормандия. Вермахта тогава беще в покрайнините на Москва, а болшевишките комисари бяха избягали в Сибир. Така че сърдете се на Рузвелти и Чърчил, че РОССИЯ все още изобщо съществува. Тяхна е заслугата. Това е ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА.

05.02 2015 в 16:36

Чесън не я плащай от сега. Сега ще платиш в евро, а лятото може да е в рубли и ще загубиш от курса. С това поевтиняване на рублата може до лятото да е 200 рубли за 1 евро.

05.02 2015 в 15:53

Е как бе,тука едни хора се кълняха че Гърция ще тегли майната на ЕС,а сега се оказва че ЕС им удари първата балтия,очакват се още.И после Гърция минава на рубли че искали да получават заплати по 2000 рубли минималната!

05.02 2015 в 14:13

Чудя се, ако си предплатя от днес лятната почивка в Гърция дали ще спечеля или ще се набутам

05.02 2015 в 13:43

Лъжи са това, че изплащането на дълга едва ли не задушавало гръцката икономика.
Дори ей сега германците и другите кредитори да пийнат една вода, то за т.нар. гръцка 'икономика' трябва болезнено преструктуриране и масивни инвестиции.
Та за преструктуриране там няма воля, а заеми не виждам кой ще даде при положение,че гърците мразят да връщат :)
Единствения им шанс е да си продадат гео-стратегическото положение на Русия или Китай. Русия няма пари, но ще се опита да се заиграе. Опитите да изнудват ЕС дърпайки се от санкциите срещу Русия са стъпки на шантаж в тази насока. С Китай може и да успеят. Не знам дали ще стигнат до това падение гърците, но имам усещане че парите на кредиторите са изгорели.