Европа с нови рестрикции към Гърция

OFFNews 05 февруари 2015 в 07:52 10891 51

Марио Драги

Снимка Европейски парламент/Flickr

Марио Драги

Европейската централна банка прекрати приемането на гръцки облигации в замяна на кредитирането за страната.

Решението бе взето в сряда, часове след среща между гръцкия финансов министър Янис Вакуфакис и президента на Европейската централна банка Марио Драги. То влиза в сила на 11 февруари, съобщи Reuters.

С него тежестта по плащането на заемодателите се прехвърля върху централната банка в Атина при положение, че не се постигне ново споразумение за реформи. Така гръцката централна банка ще бъде принудена да осигури на банките си десетки милиарди евро допълнителна и спешна ликвидност през следващите седмици. Това е отговорът на Франкфурт, след като гръцкото правителство изостави изпълнението на програмата за реформи.

Според експерти неочакваното решение на Европейската централна банка да промени срока, след който няма да приема гръцки облигации, от 1 март на 11 февруари е сигнал за новото гръцко правителство, че оценката на гръцките финанси от страна на международните кредитори не може да бъде завършена и ЕЦБ няма да чака Атина да представи своите предложения за новата програма за финансова помощ.

Одитът на гръцките финанси е едно от условията за това Гърция да получи останалите траншове от кредитите. От Атина вече обявиха, че не желаят да получат останалите заеми и искат да се договорят с кредиторите за нова програма, която предвижда и продажбата на облигации.

Днес премиерът Алексис Ципрас заминава за Германия.

В същото време стана ясно, че е удължен срокът на програмата за предоставяне на заеми на Гърция.

Срокът на програмата трябваше да изтече в края на 2014 г., но срокът беше удължен с два месеца – до края на февруари.

По думите на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис обаче срокът ще бъде удължен с още до 6 месеца.

По оценка на ЕК най-реалистичният път напред е да се удължи срокът на действие на програмата с още 2-3 месеца или половин година, което ще даде повече време за преговори, коменитра той.

Новото гръцко правителство начело с Алексис Ципрас поиска реструктуризация на външния си дълг, който в момента възлиза на 412 млрд. евро. Гърция поиска и сключването на ново взаимноизгодно споразумение с кредиторите, което ще позволи на икономиката на страната да се развива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!