Г-7 се ангажираха да прекратят замърсяването с пластмаса до 2040 година

OFFNews 16 април 2023 в 11:22 1645 1

пластмаса

Снимка Pixabay

От ООН предупреждават, че обемът на пластмасата в океаните ще се утрои до 2040 година

Министрите на околната среда и климата от Г-7 обещаха да сложат край на новите пластмасови замърсявания в своите страни до 2040 г., обявиха те в изявление, публикувано след разговори в Северна Япония.

„Ангажирани сме да сложим край на пластмасовото замърсяване с амбицията да намалим до нула допълнителното пластмасово замърсяване до 2040 г.“, се казва в него. Германия, Франция, Канада, Великобритания и ЕС вече са част от многонационална коалиция, която даде същото обещание миналата година.

Това е първият път, когато останалите членове на Групата от седем - Япония, Съединените щати и Италия - поеха ангажимента до 2040 г. Германският екоминистър Щефи Лемке приветства новото обещание на блока срещу пластмасово замърсяване като "амбициозна цел" на пресконференция след двудневните преговори в Сапоро.

Поетапното премахване ще бъде постигнато чрез „насърчаване на устойчиво потребление и производство на пластмаси, увеличаване на тяхната циркулярност в икономиката и екологично управление на отпадъците“, се казва в изявлението.

Пластмасовите отпадъци са се удвоили в световен мащаб за 20 години и само 9% се рециклират успешно, според групата на развитите страни на ОИСР. От ООН предупреждават, че обемът на пластмасата в океаните ще се утрои до 2040 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

16.04 2023 в 12:36

едно време като нямаше опаковки, фишечета, буркани, бутилчици, канчета метални...

ся с тоз манталитет вземаш и фъргаш, направо е сериозно засрана работата

сериозна регулация трябва, че с тази девалвация на ценности и дисциплина, младежта като им причернее и яде и фърга опаковки навсякъде

и пак, най-големия замърсител са индустриите, които позволяват предлагането на пластмасови опаковки.

затова добре , че са се договорили, да почват кампании , че не е "cool" да се ползва пластмаса сред консумиращите популации, и повечко дърво, метал и стъкло.
 
X

Да помогнем на украинските деца!