Франция прие закон срещу Amazon

Николаос Цитиридис 07 октомври 2013 в 12:44 1678 3

Франция саботира книгите на Amazon.com
Франция саботира книгите на Amazon.com

Френският парламент прие нов закон, който забранява на сайтовете за книги да предлагат безплатна доставка, съобщава "Ройтерс".

Amazon.com е един от сайтовете, който приема закона като лична нападка от страна на Франция, но депутатите твърдят , че мярката е за защита на малките книжарници и сайтове за книги в страната.

Франция е една от страните, в които има и специален закон за контрол върху цената на книгите, който не се спазва от Amazon.com, твърди министърът на културата Аурели Филипети. Според действащото от 1981 г. френско законодателство, единичната цена на книгите се определя централно, като се допускат отстъпки от максимум 5%.

Предстои законът да бъде официално приет, когато и горната камара на френския парламент одобри решението.

Amazon.com определи закона като удар срещу книгоманите в страната. "Книгите, които предлагаме, трудно могат да бъдат намерени в малките книжарници във Франция. Не ощетяваме никого с безплатната доставка на книги", заявиха от Amazon в официално съобщение по казуса.

Франция започна и битка срещу гигантите Google и Facebook, като според френските управници, компаниите нарушават законите за достъп до лична информация на френските потребители. Върху сигнала на Франция е сезиран Европейският съюз.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!