Фиаско за Джонсън, британският парламент гласува за отлагане на Брекзит

OFFNews 19 октомври 2019 в 19:43 10020 2

Снимка bbc.com

Камарата на общините в британския парламент прие поправка за отлагане на изхода на Великобритания от ЕС с 3 месеца, но премиерът Борис Джонсън все още държи на датата 31 октомври, предаде Би Би Си /BBC/.

Поправката бе внесена за гласуване от Оливър Летуин с искането за отлагане на излизането на Кралството от ЕС, независимо дали Лондон и Брюксел ще успеят да съгласуват условията за Брекзита. Предложението му бе подкрепено от 322 депутати, против бяха 306.

След обявяването на резултатите от вота почти всички представители на Консервативната партия напуснаха залата на заседанието на Камарата на общините.

Според приетата поправка, след като до 19 октомври Джонсън не успя да постигне одобрението на парламента за споразумението с ЕС за напускането, той е длъжен днес до 23 ч. британско време /1 ч. българско време/ да поиска от ЕС отсрочка за Брекзита до 31 януари 2020 г.

След обявяването на резултата премиерът Джонсън заяви, че възможността да се получи пълноценно гласуване е изпусната. Той добави, че депутатите, подкрепящи поправката на Летуин, не го плашат и не го смущават, и че няма да води преговори с ЕС за отлагането на Брекзит. Според него през следващата седмица правителството ще представи проектозакон, необходим за напускането на ЕС.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин изрази задоволство от вота и подчерта, че премиерът е длъжен да спазва закона, и да поиска от ЕС отсрочка. Лидерът на Шотландската национална партия Иън Блекфорд заяви, че ако Джонсън не поиска отлагането от ЕС, го очаква съд.

Обсъжданията по новата сделка за Брекзит в Камарата на общините продължи около 5 часа. Гласуване на самата сделка няма. Депутатите ще очакват през новата седмица законопроекта на правителството за условията на споразумението, което също ще бъде внесено за гласуване.

В социалните мрежи се появиха видеозаписи, от които се вижда радостта на британците по повод приетата отсрочка. Според българи в Лондон 1 милион души са излезли днес по улиците, развявайки сините флагове със звездите на ЕС.

Припомняме, че референдумът за излизането на Великобритания от ЕС се състоя през 2016 г., 51, 9% подкрепиха това. Тогавашният премиер Дейвид Камерън подаде оставка. Заменилата го Тереза Мей постигна споразумение с ЕС за Брекзит, но сделката й не получи одобрението на парламента. Тази пролет тя също подаде оставка. На 18 октомври наследникът й на поста Борис Джонсън съобщи, че е успял да постигне ново споразумение с ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови