Ферибот с над 460 души се запали край Гърция (обновена)

ОFFNews 28 декември 2014 в 09:47 4056 3

Снимка Архив

Пожар е избухнал на ферибот с 466 души на борда. Инцидентът е станал край бреговете на Гърция, съобщава AFP.

Фериботът се казва „Норман Атлантик”, а на борда му е имало 411 пътници и 55 членове на екипажа. На ферибота е имало 222 превозни средства - 125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки автомобила. 

Корабът е напуснал гръцкото пристанище Патра в 05:30 ч. и се е насочил към италианското пристанище Анкона, когато огънят избухнал. 

Според официалната информация, предоставена на МВнР от Министерството на външните работи на Гърция, в списъка на пасажерите на ферибота „Norman Atlantic” фигурират имената на 9 български граждани:

С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, С. Божилова и П. Ненова.

До този момент няма информация колко от тях действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, която в последния час е водеща страна при спасителните операции.

„Норман Атлантик” е подал сигнал за бедствие на около 33 морски мили от гръцкия остров Отонои. 

Фериботът е на компанията ΑΝΕΚ и е плавал под италиански флаг.

Спасителната операция се провежда в открито море северозападно от остров Керкира под координацията на Единния център за издирвания и спасявания с участието на четири кораба на бреговата охрана, 5 хеликоптери на военновъздушните и военноморските сили, самолет С-130, два транспортни кораби и намиращите се в близост пътнически кораби „Spirit of Piraeus“ и „Cruise Europα“.

От италианска страна са изпратени два хеликоптера, самолет и два кораба на бреговата охрана. Към мястото са се отправили и противопожарни кораби от пристанище Игуменица.

Операцията се затруднява от изключително тежките климатични условия и силното вълнение достигащо до 7-8 бала. Поради тази причина не се използват намиращите се на борда спасителни лодки.

Прехвърлянето на пътници се извършва чрез осъществен въздушен мост между „Norman Atlantic“ и намиращия се в непосредствена близост „Spirit of Piraeus“, както и с хеликоптери.

Към момента от „Norman Atlantic“ са свалени около 150 души, които са прехвърлени на „Spirit of Piraeus”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!