Европейските страни ще санкционират Беларус за отклонения самолет (обновена)

Ирландия и ''Райънер'' смятат, че на борба е имало служители на беларуското КГБ

OFFNews 24 май 2021 в 15:30 3973 0

Европейските лидери заплашиха да ограничат международния въздушен трафик над Беларус и евентуално да пренасочат и наземния му транспорт, след като самолет на Ryanair беше принуден да кацне в Минск, за да бъде задържан опозиционен журналист.

Западните лидери критикуваха остро инцидента в неделя, при който белоруски военен самолет засече полет между Гърция и Литва и го принуди да кацне в Беларус.

Държавите призоваха за освобождаването на 26-годишния Роман Протасевич, чиито публикации в социалните мрежи докато беше в изгнание останаха един от последните независими източници за новини за страната след масовите репресии срещу протестите миналата година.

"Това на практика беше авиационно пиратство, спонсорирано от държавата", каза външният министър на Ирландия Саймън Коуни, използвайки термима, който се повтаря и от редица други страни. Шведският външен министър Ан Линде заяви: "Това е опасно, безразсъдно и естествено ЕС ще действа."

Френското президентство заяви, че е изпратено искане до Международната организация за гражданска авиация (ICAO) за спиране на международните полети над беларуското въздушно пространство. Обсъждаше се и забрана за достъп на беларуския държавен превозвач "Белавия" до европейските летище, както и наземните транспортни връзки.

Ирланският външен министър Саймън Ковини смята, че на борда на самолета е имало агенти на беларуското КГБ. Общо пет или шест човека са напуснали самолета в Минск, но само Протасевич е бил задържан, което според министъра означава, че останалите са били служители на службите.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Майкъл О‘Лиъри също смята, че на борда е имало служители на беларуското КГБ и отклоняването е „отвличане, извършено с подкрепа на държавата“.

И все пак възможностите за отговор от Запада изглеждат ограничени. Базираната в Монреал ICAO няма регулаторни правомощия и ЕС няма правомощия над полети, излитащи и кацащи в Беларус или летящи над неговото въздушно пространство, освен директните полети, които излитат или кацат в Европа. 

Преди насрочената среща на 27-те национални лидери на ЕС в Брюксел, литовският премиер Ингрида Симоните заяви, че ще настоява заедно с партньорите да затворят въздушното пространство на Беларус за международни полети. Тя не обясни как ще бъде постигнато това.

Европейската дипломатическа служба съобщи, че посланикът на Беларус към институциите на ЕС е бил привикан за обяснения по случая.

Беларус продължава да твърди, че е действал законно в отговор на заплаха от бомба в самолета, въпреки че това се оказа невярно. В понеделник страната заяви, че нейния наземен контрол е дал насоки за полета, но не му е заповядал да кацне. Държавните медии заявиха, че намесата е наредена лично от президента Александър Лукашенко.

Русия обвини Запада в лицемерие, отбелязвайки, че през 2013 г. полет от Москва, превозващ боливийския президент Ево Моралес, е бил отклонен за Австрия, след като съобщение, че беглецът от американското разузнаване Едуард Сноудън може да е на борда.

Миналата година ЕС и САЩ вече наложиха няколко финансови санкции срещу Минск, които не оказаха влияние върху поведението на дългогодишния лидер Лукашенко, близък съюзник на Москва, който устоя на масовите демонстрации срещу неговото управление след оспорвани избори.

Ръководителят на комисията по външни работи в британския парламент Том Тюгендхат, отбелязвайки, че полетът е бил между две страни членки както на ЕС, така и на НАТО, каза: "Ако това не е акт на война, това със сигурност е войнствен акт."

Ирландската авиокомпания Ryanair заяви, че ще промени маршрута на полетите си и вече няма да минава над Беларус. Директният полет на компанията от Атина до Вилнюс досега продължаваше 3 часа и минаваше през въздушното пространство на Гърция, България, Румъния, Украйна и Беларус. Сега полетът ще минава през Полша, което ще увеличи продължителността му с 30 минути.

Латвийската авиокомпания airBaltic също обяви в профилите си в социалните мрежи, че няма да преминава през въздушното пространство на Беларус.

"Всякакви полети до или от летищата в Литва през беларуското въздушно пространство са забранени", заяви министърът на транспорта Мариус Скуодис на правителствено заседание в столицата Вилнюс. Правителството на Литва отбеляза, че предлага на ЕС въздушното пространство на Беларус да бъде затворено за всички международни полети от базирани в ЕС авиокомпании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови