Естонски евродепутат номинира Тръмп за Нобелова награда за мир

OFFNews 01 февруари 2021 в 21:16 2000 0

Снимка EKRE

Яак Мадисон

Бившият президент на Америка Доналд Тръмп беше номиниран за Нобелова награда за мир от естонски евродепутат, предаде Euronews. 

Яак Мадисон, който е член на Консервативната народна партия на Естония, мотивира предложението си, изтъквайки, че Тръмп е спомогнал за осигуряването на стабилността в Близкия Изток. Като пример посочи историческото споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства, сключено миналата година.  

Мадисон отбеляза, че Тръмп е първият американски президент от 30 години насам, който не е започнал война, докато заема поста.

"Също така, под неговото ръководството, бяха сключени няколко мирни споразумения в Близкия изток, допринасящи за мира и стабилността в региона", написа Мадисон във Фейсбук страницата си, позовавайки се на заявлението си за номинация.

Тази година номинациите за Нобелова награда се приемаха до края на януари.

Самият Тръмп е заявявал, че заслужава наградата.

Руският дисидент Алексей Навални, Световната здравна организация и екоактивистката Грета Тунберг са сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир,. 

Сред другите номинирани са беларуските активистки Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало, Унгарският Хелзинкски комитет и съставената от полски съдии правозащитна организация "Юстиция

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови