Естония разоръжава живеещите в страната с руски и беларуски паспорти

OFFNews 28 октомври 2022 в 16:28 5893 3

Късоцевно оръжие

Снимка Лента

На разоръжаване подлежат собствениците на бойно и ловно оръжие.

Естония е започнала процес по обезоръжаване на руските граждани, които живеят на територията на страната, съобщи държавната радио-телевизионна компания ЕЕR. Министърът на вътрешните работи Лаури Ляенеметс заяви в ефира на ERR, че от 1 декември без правото за притежаване на оръжие остават всички, които нямат естонско гражданство или гражданство на страна член на Европейския съюз, а говорителят на полицията лейтенант Риита Прооза разясни как ще изглежда самият процес по разоръжаването на руснаците, някои от които вече са си предали сами оръжието.

По думите на Прооза точната времева рамка на цялата операция още не е определена, но като цяло ще бъдат анулирани около 1300 разрешителни за притежаване на оръжие с момента на влизане на закона в сила. Половината от тези разрешителни са именно на руски граждани. На разоръжаване подлежат и живеещите в страната с беларуски паспорти. По данни на Интерфакс става въпрос за 683 граждани на Русия, Беларус и други страни и 595 лица без гражданство, бивши граждани на СССР. Изключение има за гражданите на страните от НАТО, които не са членове на ЕС, Украйна, Австралия, Бразилия и Нова Зеландия. На разоръжаване подлежат както притежателите на бойни пистолети, така и тези на ловни карабини.

„След като разрешителното бъде обявено за невалидно, собственикът на оръжието е длъжен да го предаде на полицията и да премине през процеса на отчуждаване в рамките на една година“, каза Прооза.

Стандартна практика, е проверките на оръжието да се извършват в дома на притежателя на оръжието от районни полицейски служители, които също ще се намесват, ако собственикът на оръжието не предаде оръжието си на полицията, когато разрешителното бъде отнето.

"Това не се случва често. По правило хората се държат законосъобразно и своевременно предават оръжието си на полицията и започват процеса на отчуждаване. Не мога да дам конкретни числа, но някои собственици на оръжие вече са започнали процес на отчуждаване“, каза говорителката на полицията. 

Тя подчерта, че ако човек не предаде оръжието в определения срок, полицията е длъжна да го изземе принудително. Това означава, че на собственика на оръжието се възстановява средната пазарна стойност на оръжието, а самата полиция започва процеса на отчуждаване. По счетоводни оценки ще бъде прибрано оръжие на приблизителна стойност около 700 хиляди евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

3

Бай Пешо от Перни 6

29.10 2022 в 10:57

Да им слагат по една превръзка със звезда на ръката като техния идол Хитлер навремето и да сваляме картите, да е ясно кой какъв е.

22548

2

dolivo

28.10 2022 в 20:28

е те повечето мразят Путин, затова са в Естония, да не прекаляваме с емоциите моля

2051

1

Propaganda

28.10 2022 в 16:46

Малко е!!!!

Да ги дерусофицират тия нацисти.
Храна, вода за 48 часа и изритване към руската кочина. Без право на завръщане за 99 години напред.

Всичко останало да се дари и ползва за нуждите на Украйна.