ЕС осъди нападението срещу иранското консулство в Сирия

OFFNews 03 април 2024 в 20:24 1041 1

Консулството в Сирия

Снимка Getty Images

Ударът по консулството

Европейският съюз осъди извършеното в понеделник израелско нападение срещу иранското консулство в Дамаск, причинило смъртта на най-малко седем души, предаде Ройтерс.

ЕС отново призова страните в региона да проявят сдържаност и изтъкна принципа от международното право на неприкосновеност на дипломатическите сгради.

Иран обвини Израел за смъртта на двама генерали и петима военни съветници в консулството в сирийската столица, като върховният лидер на страната – аятолах Али Хаменей, заплаши Израел. Ройтерс посочва, че Израел не е поел отговорност за нападението.

"Принципът на неприкосновеност на дипломатически и консулски сгради и на личния им състав трябва да бъде зачитан във всички случаи и при всякакви обстоятелства съгласно международното право", написа в социалната платформа "Екс" говорителят на Европейската комисия Петер Стано, цитиран от БТА.

Тойпосочи, че "в тази изключително напрегната регионална ситуация наистина е от огромна важност да се прояви сдържаност, защото по-нататъшната ескалация в региона не е в интерес на никого".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

03.04 2024 в 23:24

"Ройтерс посочва, че Израел не е поел отговорност за нападението."

Абе всъщност тия козолюбци на базата на какво твърдят, че това е работа на Израел? Малко като твърденията на Путкин, че Украйна стои зад клането в Крокус...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки