ЕС договори санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2019 в 16:00 1283 0

Външните министри на Европейския съюз постигнаха съгласие в понеделник за икономически санкции, заради газовите проучвания на Турция край бреговете на Кипър, с което създадоха правната рамка за забрана за пътуване и замразяване на активи, предаде Ройтерс. 

Решението отразява по-широкото влошаване на връзките на ЕС с Турция и има за цел да санкционира Анкара за нарушаването на морската икономическа зона на Кипър. По-рано няколко европейски правителства прекратиха продажбите на оръжие за Турция заради военната ѝ офанзива на 9 октомври в Сирия.

Турция твърди, че извършва сондажите в собствения си континентален шелф или в райони, където кипърските турци имат права.

В изявление европейските министри заявиха, че решението от понеделник "ще позволи да се санкционират лица, отговорни или участващи в неразрешени сондажни дейности на въглеводороди в Източното Средиземноморие".

Двама европейски дипломати казаха, че този подход дава на Турция шанс да прекрати „незаконните“ дейности преди влизането на мерки в сила.

Ако санкции влязат в сила, замразяване на активи и забрани за пътувания вероятно ще бъдат наложени над турската армия и капитани на сондажни кораби.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X