Ердоган ще предложи нова 'гражданска' конституция

OFFNews 24 март 2021 в 15:14 1866 0

Снимка Архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че през следващата година ще бъде представен проект за нова "гражданска" конституция, предава Ройтерс.

Четири години след конституционната реформа, която превърна Турция в президентска република, Ердоган официално започна проекта за цялостно пренаписване на основния закон.

Ако Ердоган изпълни плана си за завършване на проекта в рамките на година, промяната на конституцията ще се случи непосредствено преди парламентарните и президентските избори, които трябва да се проведат едновременно през 2023 г.

По време на седмия редовен конгрес на Партията на справедливостта и развитието Ердоган обяви, че през следващите две години ще бъде приета "гражданска" конституция, която ще отразява "националната история" и "развиващия се глобален контекст", предава "Дейли сабах".

Според него действащата конституция от 1982 г. е остаряла и неактуална. Той подчерта още, че тя се появява след военния преврат от 1980 г. и отразява последвалите арести на хиляди цивилни, изтезанията и екзекуциите, което е един от "най-тъмните периоди в турската история".

В началото на февруари Ердоган заяви: "Време е Tурция отново да обсъди новата конституция". По-късно той посочи, че 2021 г. ще бъде "годината на реформите" и по време на конгреса окончателно обяви, че партията му е "започнала работа по нова, гражданска конституция за народа".

Турският президент обяви, че новата конституция ще бъде "ясна, демократична и либерална", както и ще ръководи развитието на страната през следващия век.

Ердоган допълни, че всички партии могат да се включат с предложения за новата конституция.

Очаква се тя да е приета до 2023 г. като част от мащабните планове на Ердоган за реформи, с които да бъде отбелязана стогодишнината от създаването на Република Турция. (През 1923 г. Ататюрк провъзгласява страната за република, а халифатът е премахнат година по-късно.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови