Ердоган предложи референдум за "Гези", постави 24-часов ултиматум на протестиращите

13 юни 2013 в 09:14 2628 2

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: БГНЕС
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: БГНЕС

След първата среща между протестиращите в Турция и представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), премиерът Ердоган е предложил референдум за съдбата на парк "Гези", съобщава АФП.

Ердоган е поставил и ултиматум на протестиращите вчера да прекратят действията си до 24 часа. Мерките, които премиерът ще предприеме след изтичане на ултиматима, не се споменават. Ердоган продължава да твърди, че протестите са провокирани от опозицията и защитават лобистки и медийни интереси.

„Не става въпрос за всенародно гласуване. Нас ни интересува мнението на жителите на Истанбул - харесва ли им този проект или не. Демокрация означава, че волята на народа трябва да се зачита, така че ние ще приемем всяко едно решение на жителите на града”, заявява Хусейн Селик, официален представител на Партията на справедливостта.

През последната нощ на протести в Турция са арестувани около 90 протестиращи, измежду които и двама репортери от канадската държавна телевизия СИ БИ СИ. Медията е в контакт с тях и по думите им, те са добре. Последното съобщение на журналиста Саша Петричич в „Туитър” гласи: „Арестуван”. Причините за ареста не се съобщават.

Вече са оценени и щетите, които бяха нанесени от протестите и действията на полицията. Според специалисти сумата, на която се оценяват разрушенията в турските градове, където е имало протести, е малко над 40 млн. долара.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!