Емисиите от CO2 нарастват за пръв път от 4 г. насам

OFFNews 13 ноември 2017 в 12:16 1793 0

Снимка sxc.hu

Емисиите от въглероден диоксид в атмосферата на Земята ще се повишат за пръв път от четири години, показва изследване на Global Carbon Project, цитирано от Би Би Си.

Главната причина за това е увеличеното ползване на въглища в Китай, като това идва от разрастващата се там икономика.

Изследователите обаче не знаят дали това увеличение ще бъде нещо еднократно или заченък на процес с неясни последствия.

Global Carbon Project анализират емисиите на въглерод на Земята от 2006-та година, като от тогава до 2013-та резултатите показвали увеличение от 3% годишно. В периода 2014-2016 г. GCP отбелязва на практика никакви промени.

Последните данни обаче показват, че през 2017-та година емисиите от въглероден диоксид ще се покачат с 2%.

Друг важен фактор за резултатите, в който отново Китай има пръст, е намаленото общо ниво на водните басейни в азиатската държавата. Това се получава от високите темпове на развитието на хидроенергетиката.

Емисиите CO2 на САЩ продължават да намаляват, но по-малко от очакваното. В Индия се наблюдава увеличение с 2%.

Всички тези резултати поставят под въпрос резултатите, които Парижкото споразумение за климата си поставя. То официално ще влезе в сила през 2020 година, а до тогава всички световни държави, без САЩ, имат определени изисквания, които трябва да покрият.

Споразумението съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е единственият към момента световен лидер, който е оттеглил страната си от Споразумението, като това превръща Щатите в единствената държава, която не го подкрепя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови