Екстремисти се обединяват в джихад срещу Франция

Последна промяна на 22 август 2013 в 14:52 2145 3

Мохтар Белмохтар, Снимка: The Telegraph
Мохтар Белмохтар, Снимка: The Telegraph

Екстремистки групировки от ислямския свят обявиха, че съюзяват силите си, за да отмъстят с военни действия на Франция заради намесата на страната в Мали, предадоха световните медии.

Новината бе съобщена от Мохтар Белмохтар - лидера на по-развитата от двете формации „Бригада ал Мулатамеен“ (Бригада на маскираните мъже). Групировката, чийто център е разположен в Мавритания, а близка до екстремистите от „Ал Кайда“.

Хората на Белмохтар влизат в съюз с разположеното в Мали „Движение за единство и джихад в Западна Африка“ (ДЕДЗА).

Тяхната цел ще бъде да обединят мюсюлманите в района и да впрегнат сили в общи действия срещу Франция. Името на новото формирование ще бъде „Ал Мурабитун“.

„Вашите братя от ДЕДЗА и „Ал Мулатамеен“ обявяват своето обединение и сливане в едно движение. Ние ще работим за обединяване на редиците на мюсюлманите около обща цел, от Нил до Атлантика“, се казва в официалното съобщение на Белмохтар.

Едноокият алжирец Белмохтар е добре познат на Запада. Той бе сред изявените лица на „Ал Кайда“, преди да се отцепи в отделна групировка.

Последната мащабна акция на екстремиста бе през януари, когато хората му превзеха алжирски завод за природен газ и нападението им отне живота на 38 души, сред които и трима американци.

Причината за гнева на мюсюлманите е военната намеса на Франция във вътрешния конфликт на Мали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2013 в 20:29

Това значи, че има голяма вероятност французите най-после да разберат колко струва извратената им любов към арапите и останалите африкански мюсюлмани. Преследвани от неясни мечти за възстановяване на изгубената, макар и неосъществена империя, наводниха страната си с мюсюлмани, които ясно показват, че ще създадат свой собствен свят под зеленото знаме на пророка. Цената на демокрацията може да се окаже непосилна за Франция, което не и пожелавам. Ще започне ли от Франция създаването на европейски халифат???

22.08 2013 в 15:39

Тези брадати изроди си просят нахлуване на Франция и в Мавритания ми се струва :)

22.08 2013 в 15:37

Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
Какво очакваше Франция след намесата си в Мали?
На всеки средно интелигентен човек му е ясно, че демокрация и ислям няма как да се вместят в едно изречение. Така че номерът с добрите намерения на Франция в името на демокрацията и борбата с тероризма няма как да мине.
Остава по-логичната причина за намеса, ресурсите в региона - уран и злато. В такъв случай френските управляващи би следвало добре да са си направили сметките - заграбване и контрол на ресурси срещу опасност от терористични атаки.