Екстремисти се обединяват в джихад срещу Франция

Елица Мартинова 22 август 2013 в 14:52 2624 3

Мохтар Белмохтар, Снимка: The Telegraph
Мохтар Белмохтар, Снимка: The Telegraph

Екстремистки групировки от ислямския свят обявиха, че съюзяват силите си, за да отмъстят с военни действия на Франция заради намесата на страната в Мали, предадоха световните медии.

Новината бе съобщена от Мохтар Белмохтар - лидера на по-развитата от двете формации „Бригада ал Мулатамеен“ (Бригада на маскираните мъже). Групировката, чийто център е разположен в Мавритания, а близка до екстремистите от „Ал Кайда“.

Хората на Белмохтар влизат в съюз с разположеното в Мали „Движение за единство и джихад в Западна Африка“ (ДЕДЗА).

Тяхната цел ще бъде да обединят мюсюлманите в района и да впрегнат сили в общи действия срещу Франция. Името на новото формирование ще бъде „Ал Мурабитун“.

„Вашите братя от ДЕДЗА и „Ал Мулатамеен“ обявяват своето обединение и сливане в едно движение. Ние ще работим за обединяване на редиците на мюсюлманите около обща цел, от Нил до Атлантика“, се казва в официалното съобщение на Белмохтар.

Едноокият алжирец Белмохтар е добре познат на Запада. Той бе сред изявените лица на „Ал Кайда“, преди да се отцепи в отделна групировка.

Последната мащабна акция на екстремиста бе през януари, когато хората му превзеха алжирски завод за природен газ и нападението им отне живота на 38 души, сред които и трима американци.

Причината за гнева на мюсюлманите е военната намеса на Франция във вътрешния конфликт на Мали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков