Експерт: Атентатът в Брюксел е отмъщение за ареста на Абдеслам

OFFNews 22 март 2016 в 19:01 5019 4

Атентатите в Брюксел са отмъщение за ареста на Салах Абдеслам. Те са били организирани дълго време, но осъществяването им вероятно се е забързало след ареста. 

Това заяви експертът по джихадистките мрежи Уасим Наср пред France 24. 

Той напомни, че атентатите се случват само четири дни след ареста на Абдеслам - единственият оцелял от извършителите на атентатите в Париж през ноември миналата година. 

Тези атаки не могат да бъдат планирани за 48 часа. Повече от ясно е, че са подготвени предварително. Това е работа на мрежа, организирана на високо равнище. Дори някоя от нейните клетки да бъде неутрализирана, както се случи при ареста на Абдеслам, някоя от останалите все още има възможност да извърши планирания атентат, коментира експертът.

Подобно на нападенията от 13 ноември в Париж, джихадистите се опитват да ударят там, където да навредят на западното население, така че тези атаки да тежат на обществото и политиците да почувстват ефекта, обясни Наср. 

Мнението му сподели пред Reuters и експертът по сигурността Матю Хенман от компанията за анализи IHS.

По думите му атаките в Париж са показали, че в Европа има мащабна мрежа – включени са не само деветимата атентатори, но и помощници, които са шофирали автомобилите, осигурявали са квартира и оръжие и т.н. Това ясно се илюстрирало от факта, че четири месеца Абдеслам се е укривал и е сменял местоположението си в Белгия, подпомаган от мрежата, която е способна да осъществи друга атака – не толкова мащабна, но също толкова значителна.

Българският експерт по сигурността Славчо Велков пък посочи, че вижда в изявленията на Салах Абдеслам сигнал за атаките. 

„Виждам в изявлението на Салах Абдеслам „Всичко трябваше да свърши дотук”, сигнал за тези атаки”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!