Ексхумация показала, че турският президент Тургут Йозал е отровен

02 ноември 2012 в 13:22 7577 1

Тургут Йозал
Тургут Йозал

Отрова е причината за смъртта на турския президент Тургут Йозал, който умира внезапно на 17 април 1993 г., показват резултатите от анализа на тленните му останки. 

Информацията изтече в турските медии и още не е официално потвърдена от властите.

 Ексхумацията е извършена в началото на октомври. Със случая се занимава специална комисия, която разследва смъртта на експрезидента цели 19 години.

 Взетите проби от тялото на Йозал показват наличието на следи от силно действаща отрова на основата на стрихнин кератин. Според съдебните медици отровата е поета с напитка или с храна.

 Директорът на Института по съдебна медицина Халюк Индже обаче опровергава твърденията, разпространени в турските медии. Той подчертава, че официалният доклад още не е предаден на прокуратурата.

 Смъртта на Йозал е съпътствана от противоречия и конспирации. Семейството му до последно не приема версията, че бившият президент е починал вследствие на инфаркт.

Жена му Семра многократно споделя мнението си, че съпругът й е бил отровен след прием в Българското посолство в Анкара ден преди смъртта му. Според нея Йозал е бил почерпен с лимонада, в която най-вероятно е имало отрова. През 2010 г. пък Корзут Йозал заявява, че смъртта на брат му е работа на националистическа мрежа с висши военни връзки, известна като „Ергенок“.

 Йозал управлява Турция като президент от 1989 до 1993 г. През 1988 г. срещу него е извършен неуспешен опит за убийство.

 Йозал, който ръководеше Турция след управлението на военните през 80-те години на миналия век, почина, според официално обявената причина, от инфаркт на 17 април 1993 г. в болница в Анкара. Тогава той бе на 65 години и бе действащ президент. Още тогава негови близки изказаха съмнения, че е бил отровен.

У нас той нашумя и с изказването си, направено през 1991 г. на митинг сред негови поддръжници: "Един ден България ще бъде наша, само че този път ще си я купим."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!