Египет заплаши съпругата на Джордж Клуни със затвор

ОFFNews 03 януари 2015 в 11:36 37388 0

Амал Клуни

Адвокатката и правозащитничка Амал Клуни бе заплашена с арест и затвор от египетските власти, съобщи британският "Телеграф".

Причината за това е, че съпругата на актьора Джордж Клуни е искала да подаде критичен доклад в Египет за пропуски и проблеми в египетското законодателство.

Амал Клуни открила тези проблеми по време на работата си по дело срещу трима журналисти на телевизия Ал-Джазира.

Клуни е защитник на един от тях, като обвиненията на тримата са за това, че са помагали на организацията "Мюсюлманско братство".

Критичният доклад на Амал Клуни е написан още преди година, като първоначално е бил спрян от властите да бъде предаван в Кайро.

"Когато опитах да предам доклада си, ме попитаха "Критикува ли армията, съда или правителството?", а аз им отговорих "Ами, да". Тогава ми отвърнаха, че съм заплашена с арест", разказа Клуни.

В Египет критикуването и обидата срещу съда, армията или правителството е недопустимо.

Тримата журналисти от Ал-Джазира бяха арестувани през декември 2013-та година.

Те бяха осъдени няколко месеца по-късно на по 10 години затвор всеки, като делото доведе до множество политически скандали в страната.

Въпросителните, които останаха след делото, привлякоха погледите на ООН, които поставиха под въпрос независимостта на египетската съдебна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!