Една от най-известните руски журналистки избяга в чужбина от страх за живота си

OFFNews 11 септември 2017 в 19:31 8319 11

Снимка wikimedia

Юлия Латинина

Юлия Латинина, една от най-известните руски опозиционни журналистки, напусна Русия.

В интервю по Skype за радио "Ехото на Москва" тя каза, че не иска повече да поставя под риск живота на родителите си и едва ли скоро ще се върне в родината си.

На 3 септември автомобилът на Латинина беше подпален пред дома ѝ в Переделкино.

Хората, които подпалиха колата ми, са се готвили за човешки жертви, разказа журналистката.

Наложило се 79-годишният ѝ баща да гаси пламъците, тъй като колата била едва на 4 метра от къщата.

На 19 юли тази година неизвестни досега нападатели изляха токсично вещество в дома на Латинина. Тогава пострадаха 8 души, сред които две деца.

През август 2016 г. журналистката беше залята с фекалии край редакцията на радио "Ехото на Москва".

В момента Юлия Латинина и нейните родители са в Кипър, съобщава радио "Свобода". Журналистката ще продължи своята работа в "Ехото на Москва" и "Новая газета", макар и от чужбина.

Латинина, либертарианка в политическите си възгледи, е един от най-известните критици на Кремъл сред руските журналисти.

Тя е тазгодишната носителка на медийната награда "Камертон" на името на убитата Анна Политковская.

Анна Политковская (Анна Степановна Мазепа) е родена на 30 август 1958 г. в Ню Йорк. Умира на 7 октомври 2006 г., убита в руската столица Москва.

Политковская е руска разследваща журналистка, която изобличава правителството на руския президент Владимир Путин за корупция и погазване на човешките права, особено за зверства, извършени от руски войници по време на Чеченската война.

След като завършва журналистика в Московския държавен университет, Политковская става репортер във в. „Известия“. Присъединява се към екипа на „Новая газета“ през 1999 г. и скоро след това е изпратена да отразява войната в Чечения.

Автор е на книгите „Мръсна война: руски репортер в Чечня“ (2001) и „Русия на Путин“ (2004). През същата 2004 г. получава наградата „Улф Палме“ за „нейната смелост и сила, когато отразява събития при трудни и опасни обстоятелства“.

Политковская, която приживе получава множество смъртни заплахи, е намерена застреляна в асансьора на жилищната сграда, където живее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

12.09 2017 в 04:34

Хи-хи! Че нали ако не им плаща - те просто ще изчезнат.
Прощавай, ти на колко години си? Или в по-мек вариант - в кой свят живееш?
Ясно е, че нямаш представа от СМИ, нито от пропагандна война. Но това, което казваш, е съвсем детско. Ти разбира се, имаш право на наивност. Но не го избивай на инфантилен хуманизъм. Това също е термин, можеш да го потърсиш в литературата. Проповядването му обаче, е меко казано нерукопожатно, между прилични хора.

23293

9

Стефан

12.09 2017 в 01:27

Никоя власт не е толкова луда, че да запушва устите на ненормалните псета, които се изпускат и от двата си края, докато се давят от лай по нея. Никой не може да дискредитира "опозицията" така, както тя сама може да се. Затова им и плащат - да говорят ТОЧНО ТОВА, което мислят и чувстват. Та народа да им гледа сеира, и да иде да гласува пак за властта.
Това е урок от читанката.
А щом тия могат толкова - ...

23293

8

Стефан

12.09 2017 в 01:13

:))) Ти кога за последно си гледал тая телевизия?
Толкова истерична русофобия няма даже в ЦНН, ББЦ, и Ню Йорк таймс, взети заедно. Практически - например този форум, от времето на края на негъра. Обамо ли, къв беше там.

23293

6

Стефан

11.09 2017 в 23:38

:)) Тъкмо тази, винаги е имала НЕОГРАНИЧЕНАТА възможност не само да критикува властта, а и да говори и откровенни гадости, и даже глупости срещу нея.
С пари на властта, прочее. Ако не знаеш - "Эхо Москвы" е собственност на "Газпром", и се финансира от него. Търговски е на загуба, няколко милиона долара годишно.