Ебола в Западна Африка

OFFNews 16 февруари 2021 в 14:13 1787 0

Снимка pixabay

Република Гвинея отчете бум на заразените с ебола в един от регионите си в неделя, след като регистрира най-малко седем случая на заразата, три от които с летален край, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на Националната агенция по здравето и сигурността в страната. 

Здравните власти твърдят, че най-малко седем души, които са присъствали на погребение на медицинска сестра в североизточния район на град Нзерекор, са дали положителна проба за болестта. Те са проявили симптоми като диария, повръщане и кървене. Трима от тях са починали няколко дни след погребението.

Не се съобщава дали починалата медицинска сестра е била болна от ебола. 

Световната здравна организация (СЗО) обеща помощ за Гвинея, като осигури ваксината срещу ебола, която помогна за намаляването на нивата на болестта в Демократична република Конго. В момента екипи на организацията помагат за осигуряването на предпазни средства в здравните заведения и другите ключови места. 

В град Гуеке предстои откриването на център за лечение на болестта. 

В момента СЗО работи заедно със здравните власти в Либерия и Сиера Леоне, за да засили контрола по границите, както и да подобри капацитета за тестването на заразените. 

Червеният кръст съобщи, че над 700 доброволци са били мобилизирани в отговор на първата вълна на заразата.

Пандемията от ебола започна от Гвинея през 2014 г. и продължи до 2016 г., като се разрасна до съседна Либерия и Сиера Леоне. Над 28 хиляди души бяха заразени.

Средната смъртност от ебола е 50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews