Джо Байдън: Запазете спокойствие и проявете търпение. Цифрите ясно показват, че ще спечелим тази битка

OFFNews 07 ноември 2020 в 07:55 7947 3

Кандидатът за президентът на Демократическата партия Джо Байдън, който е на прага на победа в изборната битка над съперника си Доналд Тръмп, се обърна към американците тази сутрин с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба и отново изрази увереност, че ще спечели президентския вот, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

Цифрите ясно показват, че ще спечелим тази надпревара, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила - Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада. Там обаче броят на гласувалите за демократите расте.

Байдън отбеляза, че заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис е събрал най-големия досега брой гласове на американските избиратели - 74 млн. души. Това не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите й проблеми от страна на досегашната републиканска администрация, начело с Доналд Тръмп, отбеляза Байдън.

Той посочи най-острите проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом - борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. Ние спечелихме доверието на американците и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент, каза Байдън. Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп, подчерта той.

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио- телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите, отбелязва Ройтерс.

Погледите са насочени към 4 щати - Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Невада, където преброяването продължава. При победа на Байдън в Пенсилвания той ще има достатъчно електорални гласове, за да бъде избран за президент.

Към момента се смята, че Байдън има осигурени 253 електорални гласа. За да бъде избран са му необходими 270. Сегашният президент Доналд Тръмп е с 214 електорални гласа и възможностите за преизбирането му намаляват. 

Забавянето в обявяване на официални резултати се дължи на щателната обработка на подадените по пощата бюлетини. Смята се, че гласуването по пощата облагодетелства демократите, особено след като Тръмп по време на кампанията отправяше необосновани опасения за измама.

В Джорджия първоначалната преднина за Тръмп му се изплъзна, но заради близките резултати в щата ще има повторно преброяване на гласовете.

Междувременно Доналд Тръмп предупреди своя съперник да не твърди, че е победил, докато продължават съдебните процедури, оспорващи изборните процедури и резултата, предаде ДПА. "Джо Байдън не трябва неправомерно да претендира, че вече е избран за президент”, написа Тръмп в Twitter. „Аз също мога да предявя такава претенция. Юридическият процес едва сега започва”, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

3

Руми Лазарова

07.11 2020 в 13:42

Цветанов го раздава републикански, докато Байдън, и по-точно тези зад него, са демократи. Което за онези географски ширини има значение. Да видим как Цветанов ще го преодолее. Но той не ми е интересен. Харесва ми определението, че е един бойскаут на местна почва, макар да е друга природата му - надига се на пръсти, за да има политически връзки с отвъд океана.

10372

2

elbarbudo

07.11 2020 в 09:39

цвък там се е научил кое как се прави.

77927

1

El Commandante

07.11 2020 в 09:01

На фона на америнаската машина за изборни измами, Цецовата организациийка е като Софийските бойскаути пред НАТО майна.

 
X

Да помогнем на украинските деца!