Джихадисти планирали нов атентат в Европа до Нова година

OFFNews 27 декември 2015 в 08:40 6925 5

Джихадисти планирали нов атентат в Европа до Нова година

Снимка БГНЕС, архив

Полицията във Виена съобщи за възможна джихадистка атака в някоя европейска столица преди Нова година, съобщава Ройтерс. Информацията била подадена от служби за сигурност.

„Имена на няколко предполагаеми ислямисти са споменати, които са проверени, като разследванията засега не са довели до конкретни резултати”, гласи комюнике на полицията в австрийската столица, цитирано от БГНЕС.

„В дните преди Коледа предупреждение от приятелски служби за сигурност беше изпратено до много европейски столици, като в него се твърди, че е възможна атака с експлозиви и стрелба на места с много хора между Коледа и Нова година”, казва се още в изявлението.

Австрийската полиция призовава гражданите на страната за разбиране на необходимостта от по-строги мерки за сигурност. Те включват видеонаблюдение на места с голям човекопоток, по специално на празнични събития. Органите на реда ще осъществят и засилени проверки за самоличност, както и на вещи, които могат да съдържат експлозиви като чанти и дори рамки на велосипеди. Говорител на германското вътрешно министерство, потърсен за коментар от Ройтерс, заяви, че не може да коментира отделни ситуации, по които може да се работи.

Вчера властите в Босна и Херцеговина информираха, че задържаните през седмицата 11 души по подозрения във връзки с „Ислямска държава” са планирали мащабен кървав атентат в Сараево на 31 декември.

В разпространен нов аудиозапис лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади обяви, че ударите на САЩ и Русия не са отслабили групировката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови