Джиджи Бекали осъден на 3 години затвор за злоупотреба с влияние

21 май 2013 в 17:18 4864 1

Джиджи Бекали
Джиджи Бекали

Собственикът на румънския отбор „Стяуа Букурещ“ Джиджи Бекали беше осъден на три години затвор за злоупотреба с влияние. Това е само един от известните румънци, осъдени в страна, която се опитва да покаже, че може да се справи с високите нива на корупцията, пише Reuters.

Европейският съюз, към който Румъния се присъедини през 2007 г., наблюдава съдебната система в страната и е настоявал неведнъж вниманието да се насочи към длъжностни лица, заподозрени в злоупотреби.

54-годишният Бекали беше осъден в понеделник от Върховния съд на Румъния заедно с още двама бивши служители на Министерството на отбраната, обвинени за това, че са му подарили 30 хектара държавна обработваема земя, заради което правителството е загубило около 900 000 долара.

Собственикът на „Стяуа Букурещ“ е бил заловен в неделя, докато се опитвал да се качи на самолет на летище близо до румънската столица. Бекали, който по принцип бил дълбоко религиозен, обяснил, че излитал за Израел, за да се моли за оправдателна присъда.

Джиджи Бекали, който разгневи правозащитните организации с противопоставянето си на идеята за повече права за хомосексуалистите и малцинствата, получи през декември миналата година място в румънския парламент като представител на управляващата лява коалиция и беше член на юридическата парламентална комисия.

По-рано през годината Бекали напусна коалицията, но остана в юридическата комисия като независим депутат. През февруари той беше осъден на три години условно заради незаконно задържане на трима души.

Бившият премиер на Румъния Адриан Настасе беше освободен скоро от затвора, където излежаваше присъда за корупция, но много от другите осъдени през последните години длъжностни лица са получили условни присъди или са свободни в очакване на дълъг процес на обжалване.

Бившите служители на Министерството на отбраната, осъдени заедно с Бекали, получиха по две години затвор. И тримата ще трябва да заплатят обезщетение и натрупаната лихва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови