Двама са българите на борда на отвлечения кораб в Червено море

Каква е българската връзка на един от най-богатите израелци Ейбрахам "Рами" Унгар

OFFNews 19 ноември 2023 в 20:47 3008 0

Galaxy Leader
Отвлеченият кораб.

Двама са българите на борда на кораба Galaxy Leader, отвлечен от йеменските бунтовници хути. По неокончателна информация това са капитанът на кораба и един от моряците, които са граждани на общо четири държави – България, Украйна, Филипини и Мексико.

По думите на главния секретар на МВР Живко Коцев, цитиран от бТВ, по случая се работи с партньорски служби за изясняване на подробностите.

Транспондерите на плавателния съд са били изключени в събота, около 2 ч. следобед наше време, сочи справка в системата за морски трафик, когато той е бил източно от Порт Саид.

Според изявление на кралските военноморски сили, които предоставят предупреждения за преминаващите в района кораби, отвличането е извършено на около 90 морски мили (150 км.) от йеменския пристанищен град Ходейда, близо до Еритрея.

Агенция Асоишейтед прес цитира представител на хутите – шиитска въоръжена ислямистка групировка, според който корабът е отклонен към Ходейда (някогашното главно пристанище на социалистическия Южен Йемен, преди обединението му с Йеменската арабска република). Друг източник на агенцията обаче говори, че е насочен към йеменското пристанище Салиф.

NBC news съобщават, че корабът е превзет на абордаж от въоръжени мъже, спуснати от хеликоптер. Медиата се позовава на трима официални американски представители.

Galaxy Leader е автовоз, пътувал е от турското пристанище Корфез към Пипавав в Западна Индия, на брега на щата Гуджарат.

Изявление на канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху сочи, че корабът е е собственост на британска компания, която частично се притежава от сочения за един от най-богатите израелци Ейбрахам „Рами" Унгар. Според Дейли мейл, той е близък с Йоси Коен (Yossi Kohen) един от бившите директори на МОСАД.

Публично достъпни бази данни свързват кораба с основаната от Ейбрахам Унгар Ray Car Carrier. Преди две години, кораб на Ray Shipping, друга компания на Ейбрахам Унгар, беше ударен от мистериозна експлозия в Оманския залив.

Израелските сили за отбрана обаче посочват в публикация, че на борда няма израелци и корабът не е израелски.

Корабът Galaxy Leader плава под флага на Бахамските острови.

Различните информации сочат различен брой моряци на борда. Смята се, че на борда има минимум 22 души, не е изключено да са и 25.

Отвличането му става само часове след като подкрепяните от Иран хути, заявиха, че ще атакуват кораби, свързани с Израел, в Червено море в отговор на реакцията на Израел на атаките от 7 октомври и ситуацията в Газа. Във видео с горящ израелски кораб, хутите пускат надписи на иврит, арабски и английски, които гласят: „Ще потопим вашите кораби".

Морският път през Червено море и Суецкия канал е един от най-важните за глобалната морска търговия. Хутите от известно време се опитват да атакуват Израел с дронове и ракети.

Фамилията Унгар има традиционно партньорство с Морското училище във Варна, сочи публикация в сайта му. През 2013 г. на Ейбрахъм Унгар – основател и собственик на корабоплавателната компания Ray Shipping LTD, е присвоено почетното звание „Доктор хонорис кауза" на ВВМУ. Той има огромни заслуги в подпомагането на реализацията на обучаемите и развитието на учебно-материалната база на Морско училище. С негова подкрепа са изградени кабинети, зали и тренажори, които обезпечават учебния процес на морските кадри.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews