Думата одобри присъединяването на четирите окупирани украински района към Русия

OFFNews 03 октомври 2022 в 15:49 1436 4

Дума

Снимка ТАСС

Депутатите в Държавната дума благословиха присъединяването на украинските територии.

Депутатите от Държавната дума гласуваха за присъединяването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и частично окупираните Херсонска и Запорожка област в Украйна. Съгласно процедурата долната камара на руския парламент трябва да ратифицира договорите с тези територии и да приеме закони, съобщи Би Би Си.

Договорите бяха подписани в Кремъл в петък, 30 септември.

Ден по-рано беше обявено, че руският президент Владимир Путин е внесъл в Държавната дума законопроекти за анексиране на окупираните територии на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област в Украйна. Утре се очаква и Съветът на федерацията да ги одобри.

Присъединяването на самопровъзгласилата се ДНР беше подкрепено от 413 депутати, на самопровъзгласилата се ЛНР - от 412, на Запорожка област - от 409 и на Херсонска област - от 411. Във всички случаи гласуването беше единодушно. Коментирайки разликата в цифрите, председателят на парламента Вячеслав Володин призова депутатите да бъдат по-внимателни. След това Държавната дума пристъпи към разглеждане на законопроекти за присъединяването на четирите украински региона към Руската федерация.

Договорите бяха представени в Думата от външния министър Сергей Лавров. Обосновавайки необходимостта от анексиране, той се нахвърля върху САЩ, припомняйки събитията от миналия век, и заяви, че Москва има право да защитава руснаците и рускоговорящите в Украйна.

В неделя анексирането на окупираните територии беше спешно одобрено от Конституционния съд на Русия. В решението си КС следва реториката на Владимир Путин, прави екскурс в съветската история и дори споменава "колективния Запад", напомня Би Би Си.

КС определи присъединяването на украинските територии към Русия като "единственото налично законно средство" за прекратяване на военните действия на "външни сили" в тези територии и в съседните руски области и за "установяване на мирен живот".

Съдът се съгласи, че всички постоянни жители на четирите анексирани територии се признават за руски граждани, с изключение на тези, които в рамките на един месец декларират, че са се отказали от руското си гражданство.

До 1 януари 2026 г. "анексираните" територии ще имат преходен период за регулиране на интеграцията им в "икономическата, финансовата, кредитната и правната система на Руската федерация", какъвто беше случаят с анексирания Крим.

КС реши, че нератифицираният договор за анексиране на четирите украински територии може да влезе в сила преди приключването на всички формалности, считано от датата на подписването му, тъй като представлява "особен интерес за участниците в него".

Договорите с назначените от Русия ръководители на окупираните от Украйна територии бяха подписани на 30 септември въз основа на резултатите от организираните от Русия "референдуми". Преди церемонията по подписването на договора в Кремъл Путин произнесе 40-минутна реч, голяма част от която беше посветена на критики към Запада.

Текстовете на споразуменията бяха публикувани на официалния портал за правна информация в понеделник сутринта. В тях се казва, че териториите на Херсонска и Запорожка област се определят в съответствие с границите, съществували в деня на "образуването им" и "приемането им" в Руската федерация.

Според председателя на комисията на Държавната дума по държавно строителство и законодателство Павел Крашенинников Запорожска област е част от Руската федерация в нейните административни граници, а Херсонска област е включена към Снегиревски и Александровски район на Николаевска област.

Днес обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се затрудни да отговори на въпроса за границите, в които Русия възнамерява да анексира частично окупираните Херсонска и Запорожка област. "Ще ви кажа на по-малко юридически език: ЛНР и ДНР - в границите на 2014 г. Херсон и Запорожие - ще продължим да се консултираме с населението на тези региони по границите", каза той.

Към момента нито един от анексираните региони не е изцяло контролиран от руските войски.

Официалният процес на анексиране на четири украински региона от страна на Русия започна на фона на контраофанзивата на украинските въоръжени сили в Донецка област. От 23 до 27 септември в частично окупираните територии се провеждат "референдуми", на които, според руските власти, мнозинството от жителите гласуват за присъединяване към Русия.

Западните държави веднага заявиха, че няма да признаят резултатите от "референдумите" или каквито и да било по-нататъшни действия на Русия за анексиране на териториите, където са проведени, докато Киев подчерта, че това няма да повлияе на опитите за тяхното освобождаване.

В петък, малко след церемонията по подписването на "договорите" в Кремъл, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев ще подаде молба за ускорено присъединяване към НАТО. Зеленски също така заяви, че Украйна няма да преговаря с Путин, а само с друг руски президент, напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

03.10 2022 в 18:59

То пък един мирен живот се очертава на тези територии...Краят му не се вижда.

2073

3

Johnny B Goode

03.10 2022 в 16:24

След анексирането май доста руска територия завзеха украинците.

-1650

2

ob1

03.10 2022 в 16:23

путкин решава кои области от Украйна да влязат в РФ, а ВСУ решава кои да излязат :)

345

1

Джендо Джедев

03.10 2022 в 16:12

Смее ли да не одобри... :D

 
X

Да помогнем на украинските деца!