Доживотен затвор за британец, планирал да убие Тереза Мей

OFFNews 31 август 2018 в 21:29 2866 0

Мъж, който е планирал убийството на британския премиер Тереза Мей в канцеларията й на "Даунинг стрийт" 10, беше осъден на доживотен затвор.

21-годишният Нааймур Рахман, който е живеел в северен лондонски квартал, е планирал да взриви самоделно устройство пред вратата строго охранявания премиерски офис и в предизвикания хаос да проникне вътре и да я убие с нож, съобщава Ройтерс, предаде БТА.

Миналия месец той беше признат за виновен, че е подготвял терористичен акт и днес Централният наказателен съд на Англия и Уелс го осъди на доживотен затвор.

"Мишената на Рахман е била министър-председателят, но той не е изпитвал угризения, че би убил невинни минувачи в процеса докато стигне до нея", каза главният координатор за борба с тероризма Дийн Хейдън. По думите му Рахман казал пред един агент под прикритие, че даже и да не може да се добере до Тереза Мей, поне ще всее страх сред хората.

Докато е подготвял плана си, Рахман е смятал, че комуникира онлайн с членове на групировката "Ислямска държава", но те всъщност били служители на американското ФБР и британското контраразузнаване МИ-5.

Нааймур Рахма е бил арестуван през ноември миналата година. Това станало, след като се срещнал с полицай под прикритие, който му дал фалшива самоделна бомба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови