ДНР организира трибунал за заловените в Азовстал

OFFNews 23 май 2022 в 15:50 2402 0

Снимка Getty Images

17 май, 2022 - Скрийншот от видеоклип, публикуван от руското министерство на отбраната, показва как украински войници се евакуират от "Азовстал" в пристанищния град Мариупол, Украйна.

Властите на т. нар. Донецката народна република обявиха, че организират трибунал за войниците от Украйна и чуждестранните наемници, които се предадоха в металургичния завод "Азовстал", съобщи ръководителят на ДНР Денис Пушилин по телевизия "Россия 24".

"Със затворниците работят съответните отдели. Информация за чуждестранните наемници и чужденците в техния състав ще бъде публикувана по-късно. Що се отнася до съдбата им в бъдеще, всичко е абсолютно очевидно: сега те са на територията на ДНР, провеждаща международен трибунал, подготвят се съответните документи, изписва се уставът на трибунала", заяви той. 

Пушилин твърди, че всички предали се в Азовстал украински военни се намират в Донецка народна република, предаде агенция "Interfax".

В петък руското министерство на отбраната публикува видеозапис от "предаването на последната група украински военнослужещи" от комбината "Азовстал" в Мариупол.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков твърди, че общо 2439 души от украинския полк "Азов" и военнослужещи от украинските въоръжени сили са се предали в комбината "Азовстал" в Мариупол от 16 май насам.

В събота Денис Пушилин уточни, че 78 от 2439-те задържани от "Азовстал" са жени. В ефира на предаването "Соловьев Live" той заяви, че по предварителни данни сред задържаните има чужденци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!