Днешният вот в Бавария може да обърне съдбата на цяла Германия

OFFNews 14 октомври 2018 в 09:15 6082 2

В германската провинция Бавария днес се провеждат избори за местен парламент.

Вотът може да сложи край на еднопартийното управление на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС).

Последните социологически сондажи преди вота показват, че ХСС, който от десетилетия управлява Бавария и на федерално ниво е в коалиция с Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, ще получи само 33 процента на регионалните избори, предаде ДПА.

Това ще е най-слабият резултат на ХСС, която е въплъщение на Бавария и доминира в провинцията от създаването си след Втората световна война.

Има опасност ХСС да загуби абсолютното си мнозинство и това ще е исторически момент, обобщават политически експерти, цитирани от Франс прес.

ХСС е бил на власт без прекъсване от 1958 г., най-често с абсолютно мнозинство. Сега съюзът се състезава със Зелените, които може да спечелят 18 процента, и с големия си кошмар - крайнодясната Алтернатива за Германия, която може да получи 16 на сто от гласовете.

В регионалните избори участват също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни избиратели на Бавария - центристи, които от 2008 г. са трета политическа сила в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

2

Франсис Беконът

14.10 2018 в 13:51

Ей фашистче, я обясни какво значи измислената думичка "неолибералист", че явно си я прочел някъде в приказките.

12016

1

Велейн

14.10 2018 в 12:50

Нормално...вие какво очаквате? Че Брюкселските тарикати барабар с Меркел ще царуват вечно ли? Не! Идва им края,Тръмп вече ясно им го показа...оттам нататък идват нови сили, АФД е само една от тях. Вятъра на промяната духа.... неолибералистчета!