Дипломати ще търсят изход от "ада" в Сирия на среща във Виена

OFFNews 29 октомври 2015 в 11:45 2666 4

Снимка Би Би Си

Намиране на решение за приключване на гражданската война ще сложи край на "ада" в Сирия. Това е заявил главният секретар на САЩ - Джон Кери, предава Би Би Си.

Кери пътува към Виена за среща с външните министри на страните замесени в конфликта, включително Русия, Саудитска Арабия и Турция.

Иран и Русия подкрепят режима на сирийския президент Башар Ал Асад, докато САЩ, Турция, Саудитска Арабия и други страни от залива са на мнение, че той не може да има дългосрочна роля в бъдещето на страната.

"Предизвикателството, пред което сме изправени в Сирия днес, е нищо по-малко от адски сценарии", е заявил Джон Кери в реч, произнесена във Вашингтон, допълвайки, че макар намирането на изход от ситуацията няма да е лесно, това е най-обещаващата политическа възможност, която сме виждали.

Кери е на мнение, че "в края на деня нищо няма да даде повече тласък на борбата срещу Ислямска държава повече от политически преход, който оставя Асад встрани от политическата сцена, за да можем да обединим по-голяма част от страната срещу екстремизма."

Външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Египет и Ливан също са потвърдили присъствието си на срещата. Във Виена ще бъде и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини. Очаква се да присъстват и представители на други страни от Близкия изток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови