Десни, леви и центристи в новия френски кабинет

OFFNews 17 май 2017 в 18:06 2223 0

Снимка Wikimedia

Десни, леви и центристи влизат в новото френско правителство на премиера Едуар Филип, който беше назначен вчера от президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство Жан-Ив льо Дриан оглави министерството на външните работи. Льо Дриан е близък приятел на предишния френски президент, социалиста Франсоа Оланд.

За министър на отбраната бе назначена центристката Силви Гулар, депутат в Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Вътрешен министър става социалистът Жерар Коломб, кмет на Лион. Коломб бе един от първите социалисти, подкрепили кандидатурата на Макрон за президент.

Новият министър на икономиката в кабинета на Едуар Филип е Брюно льо Мер. Той е от дясната партия "Републиканците" и е проевропейски настроен.

Самият Едуар Филип също е от консервативната партия "Републиканците". 

Центристът Франсоа Байру, лидер на партия Демократично движение, става министър на правосъдието. 

Популярният природозащитник Никола Юло е назначен за министър за "екологичния и солидарен преход".

В новото френско правителство влизат общо 18 министри, а съставът му отговаря на обещанието на президента Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews