Макрон поема официално президентския пост

OFFNews 14 май 2017 в 06:26 3744 0

Френският президент Франсоа Оланд ще предаде властта на приемника си Еманюел Макрон.

Церемонията ще започне в 10 часа парижко време. 

Центристът Еманюел Макрон спечели втория тур на изборите във Франция с 66% от гласовете, оставяйки след себе си крайнодясната Марин льо Пен с 34 на сто от гласовете. 

Въпреки че Европа си отдъхна с избора на Макрон, показващ предпочитанията на французите за бъдещето на Франция и ЕС, резултатите от вота показаха, че рекордните 11,5% от избирателите са пуснали или празна, или невалидна бюлетина, а 25,38% от регистрираните 47 милиона избиратели са се въздържали да гласуват.

39-годишният Макрон е най-младият президент на Франция. 

Макрон е роден през 1977 г. в северния град Амиен в семейството на лекари.

Той среща съпругата си в училище. Тогава Макрон е на 16 г., а Бриджит Троньо е негова учителка, с 24 години по-възрастна от него.

Година по-късно Макрон се зарича да се ожени за нея и по-късно изпълнява обещанието си. 

На 27-годишна възраст вече има две дипломи за висше образование и добра работа в публичната финансова администрация. На 31 години работи в реномираната банка „Ротшилд”, става неин съдружник и още съвсем млад започва да печели милиони.

Макрон работи като инспектор в Министерството на финансите, след което и като инвестиционен банкер. Влиза в политиката под крилото на Оланд, като първоначално е член на екипа му. От 2006 до 2009 г. е част от социалистическата партия. Остава независим до август 2016 г., когато напуска поста си като министър на икономиката и основава партия "Напред!".

Макрон не е замесен в скандали, но преди кандидатпрезидентската кампания не се ползва с особени симпатии сред французите заради реформата, която се опитва да прокара като министър. Изправени пред избора между Макрон и крайнодясната Льо Пен обаче, французите предпочетоха него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews