Макрон избра за премиер Едуар Филип от умерената десница

OFFNews 15 май 2017 в 16:54 3338 0

Снимка AFP

Новият френски президент Еманюел Макрон избра за премиер 46-годишният Едуар Филип от умерената десница, съобщи генералният секретар на Елисейския дворец Алексис Колер, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Филип е депутат, кмет на пристанищния град Хавър и член на умереното крило на основната десноцентристка партия "Републиканците".

С решението си да възложи на консерватор да състави новото правителство на Франция Макрон цели да разшири политическата подкрепа за своето движение и да отслаби опонентите си преди парламентарните избори през юни, отбелязва Ройтерс.

Макрон обяви, че ще сложи край на традиционното разделение ляво-дясно, което от десетилетия господства във Франция. Неговата центристка партия "Напред", която е само на една година, сега трябва получи широка подкрепа за парламентарните избори.

Филип е приближен на бившия премиер Ален Жупе, който ръководи умереното крило на "Републиканците". Неговото назначаване на премиерския пост може да накара и други членове на консервативната партия да се присъединят към Макрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!